Fogyás oka
Tisztelt Szakértő! A következő témában már kérdeztem, de azóta eltelt egy kis idő. Június végén nyombélgyulladást állapítottak meg nálam: ""Nagymértékben idült lobos, gócokban vizenyősen fellazult szerkezetű lamina propria szövetréteggel bíró patkóbél nyálkahártya részletek pangást mutató kapillárisokkal, Paneth-sejtekkel, Brunner-mirigyekkel. A bolyhok szabályosak, a crypták megtartottak. A cryptákban a mitoticus aktivitás kissé emelkedett." Sajnos az orvosom nem állt rendelkezésemre, hogy segítsen, a teendőt sem közölte velem, így diétára fogtam magam utána 3 hétig, amivel összesen 8 kilogrammot fogytam. (58-->50) Mivel kénytelen voltam kompromisszumot kötni, a zsíron, savanyú káposztán és bizonyos egyéb zöldségeken kívül mindent eszek. Valamikor jó, és tünetmentes vagyok, valamikor diszkomfort érzésem van. Elég régóta viszont stagnálok, és merem remélni, hogy 49-50 kilo-nál lejjebb nem megyek. A kérdésem, hogy ha coeliakia nem igazolódott, akkor biztos, hogy se glutén-, se lisztérzékenységem nincs? Állítólag a kettő azért nem pont ugyanaz. A kérdésem oka az, hogy nem tudom visszahízni a kilo-kat. Értem, hogy nem eszek zsírt, amivel rakódna rám, de normális ez sokszori étkezés mellett? Egyáltalán valaha meggyógyul a fenn idézett problémám? Köszönöm! Üdvözlettel.
Dr. Plósz János válasza nyombél fekély témában
A szövettani lelet alapján azt lehet kijelenteni, hogy aktív lisztérzékenysége (coeliakia, glutén-szenzitivitás) épp akkor nem volt. A lisztérzékenység fennállását legkönnyebben vérvételből, szerológiai vizsgálattal lehet igazolni (ez pozitív lehet akkor is, ha a szövettan épp nem mutat aktivitást). Erősen gyanús esetben, negatív szerológia esetén genetikai vizsgálat segíthet a probléma eldöntésében. A lisztérzékenyek a gluténmentes diéta mellett általában híznak és a panaszok megszűnnek. A gluténmentes diéta mindenki számára könnyebben emészthető, így gyakran előfordul az, hogy a gluténmentes diéta mellett a nem lisztérzékeny betegek is jobban érzik magukat. A szövettani lelet véleményem szerint sokkal inkább túlzott savtermelés, H. pylori fertőzés vagy stressz okozta túlzott savtermelés eredménye lehetett.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.