Epekő műtét után ehetem e a felsoroltakat?
-majonézes hidegtálak, pl. tojás saláta, sajtsaláta napi 15 dkg? -rizs natúr, paradicsommal 12 dkg? -burgonya főzelék kefirrel, joghurttal? -joghurt, kefir, 300-450 gramm -natúr sajt sovány 20 dkg, ezt eszem most is. - trapista sajt 20 dkg? -tejet eddig bírtam fekete kávéval, napi 7 dl, 90 százaléka tej. -napi 1 tojás reggelire lágyan, keményen vagy, 1 gramm olíva olajjal? -gyumolcslevesek joghurttal, kefirrel? -zsenge zöldbab, zöldborsó, brokkoli, sóska, spenót? -párolt sárgarépa, brokkoli, karfiol, fehérrépa, tyúkhús leves kockávalfűszerezve? -grízipapi? -karfiol főzve, majd 1 teáskanál olívaolajjal kefirrel, vagy joghurttal? -főtt tészták joghurttal kefirrel? -diátás káposztás tészta, ahol a káposzta főzve van, és csak 1 mokkáskanál olajjal, kevés borssal ízesített? -töltött paprika kevés hússal, amiből a paprikát, húst én nem eszem meg? -töltött káposzta kefirrel, joghurttal? -fagyit eddig bírtam 1 litert. -2 tojásból vizes piskóta? -paradicsom napi 3 db? -paprika napi 3 db? -újhagyma eddig bírtam napi 5 db? -alma napi 2-3db? -meggy napi 0, 5 kg? -sárgabarack napi 0, 5 kg? -őszibarack napi 3 db? -körte napi 3db? -narancs napi 1-2 db? -banán éretlen napi 1-2 db? -eper, málna, napi 20 dkg? -szőlő, szilva, ribizli, ? -gyümolcskenyér kelt tésztából szilvával, dióval, kókusz reszelékkel, mazsolával? -dió? -mogyoró sótlan, ezt eddig bírtam hetente 170 grammot. -egyéb magvak pl. salátába? -méz? -kakaó? -csokoládé, eddig bírtam néha 10 dkg. -sós perec, rúd? -lenmagos sósak? -vörösbor, ami nem ecetes? -kovászos uborka? -csemege uborka? -csalamádé? -uborkasaláta joghurttal, kefirrel? Ezekből mit nem lehet enni műtét után? Természetesen ezekből naponta csak az egyiket enném, egyszerre keveset. Én húst és zsírosat már régen nem eszem. Jelenleg legjobban a folyadék nem megy, víz sem, és az ecetes.
Irinyi-Barta Tünde válasza étrend témában
Kedves Kérdező! A felsoroltakból kerülnie kell a majonézzel készült ételeket, salátákat, a trappista sajtot magas zsírtartalma miatt. A kávé, mennyiségét feltétlenül csökkenteni szükséges, ugyanis ez fokozza az epekő képződését. Ha koleszterinszintje nem magas, akkor a tojás fogyasztása továbbra is lehetséges az említett formákban. A többi ételt, a zöldségeket és gyümölcsöket egyéni tolerancia függvényében, amennyiben bírja és szereti is, akkor fogyassza nyugodtan. Panaszt okozhat esetleg a karfiol, de főzve rendszerint nyugodtan fogyasztható. Tésztafélék közül a durumliszttel készült termékeket válassza. Az erős fűszerezés szintén panaszt válthat ki, ezért ajánlott kerülni. A zöldpaprika, paradicsom, meggy, körte, az apró magvas gyümölcsök, a szilva és az alma fogyasztása egyéni tűrőképesség alapján javasolható. Az olajos magvakból nyugalmi periódusban fogyaszthat néhány szemet, illetve salátába is lehet tenni, ha bírja, és nem okoznak panaszt. Az alkoholt teljes mértékben kerülni kell, mint pl. a bort. A csokoládé magas zsírtartalma miatt nem ajánlott. A méz növeli az epe koleszterinkoncentrációját, ezért kevésbé ajánlott, inkább édesítőszert válasszon. Remélem segítségére voltam. Üdvözlettel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.