Kenyérfélék
Kedves Tünde, Olyan problémával fordulok Önhöz, ami az én mindennapjaimat komolyan megnehezíti. Nagyobbrészt reggelihez, vacsorához kenyeret eszek. Szülésem után (1 éve volt) észrevettem, hogy, amit addig ettem rozs kenyeret vagy zsömlét nem kultiválja a szervezetem, az arcom alsó része teljesen kipattogzott, elfertőződött. Egy kis idő kellett míg a kettőt kapcsolatba hoztam. Így elkezdtem keresgélni alternatívákat, ami ízre is megfelel számomra. Visszaálltam a fehér kenyérre, de attól pedig elkezdtem felpuffadni. Kipróbáltam a gluténmentes kenyeret, nem igazán jött be, olyan, mintha szivacsot rágnék. A kérdésem az volna, hogy a zabliszt is hasonló reakciót váltana ki a gyomromban, beleimben, arcomon, mint a rozs? Vagy ezt csak tapasztalás útján tudom majd meg? Vagy a rizsliszt jobb lenne? Várom mielőbbi válaszát! Üdvözlettel.
Irinyi-Barta Tünde válasza Kenyérfélék témában
Kedves Melinda! A szülés előtt nem voltak ilyen, vagy hasonló panaszai? Amennyiben nem, akkor nem gyanakodnék lisztérzékenységre. A zabliszt lehetséges, hogy hasonló tüneteket válthat ki, ezt sajnos valóban csak tapasztalás útján lehet kideríteni. A rizsliszt lehet még jobb választás lenne, ha esetleg az előző nem válik be. Zárójelben jegyezném meg, ha panaszai továbbra is fennállnak bármiféle lisztes, búzatartalmú étel fogyasztása esetén, akkor lehet nem ártana egy lisztérzékenységi, vagy ételallergiás kivizsgálásra sort keríteni. Üdvözlettel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.