Minden ételtől komoly gyomorproblémák
Üdvözlöm. Sajnos már nincs olyan étel, ami után ne lenne problémám vagy rossz közérzetem. S az lenne a kérdésem, hogy ez mitől lehet? Biztos vagyok benne, hogy a gyomrommal van problema, mert minden etellel van valami gond, csak egyes ételeknél intezívebbek a tünetek. Az alábbiakban felsorolok néhányat. Sokaig refluxnak hittem, de ez csak egy tünet. gyümölcsös zabkása: puffadás, savas felböfögés, gyomorégés Pizza: puffadás, gyengeség, migrén Szalonna, állati zsiradékok: puffadás, savas visszaáramlás (olyan mértékű, hogy az egész nyelőcső begyullad) Bab, káposzta: hányinger, hányás, puffadás, görcsök Olajban sült ételek: gyengeség, olykor szédülés, teltségérzet, puffadás Kávé (cukorral vagy nélküle), üdítők (szénsavval vagy nélkül): puffadás, gyengeség, Hagymafélék: hányinger, görcs, migrén, visszaáramló sav Stb stb. Nem csak az ételek, hanem az erős szagok is okoznak gyomorproblemakat. Pl: festék, tisztítószerek, parfümök, autósillatosítók. Ezek nagyon erős puffadást és gyomorsavat okoznak. (Puffadásgátlók nem segítenek). Milyen vizsgálatra lenne szükség? Mik azok a betegségek, amik szóba jöhetnek?
Dr. Plósz János válasza gyomorpanasz témában
Ha már a szagok is puffadást okoznak, akkor erősen felmerül, hogy fokozott levegőnyelés állhat legalábbis részben a panaszok mögött. Ez csak tudatos odafigyeléssel csökkenthető (lassú evés, ivás, beszéd, az "üres" nyelések kerülése, a stressz megfelelő feldolgozása segíthet). E mellett szóba jöhet hisztamin-intolerancia illetve egyéb étel-allergia is (ezeket vérből lehet diagnosztizálni).