Hisztamin intolerancia
Tisztelt Címzett! Ételallergiáim egy részét bőrgyógyászati teszttel mutatták ki kb 20 éve. 8 éve ételintolerancia teszt vérből /220 panel/ mutatott ki dolgokat, de rájöttem, hogy a tartósítószerekkel van a legnagyobb gond. Elkezdtem ezeket lehetőség szerint kikerülni, ezért saját magam főzök és befőzök /tartósító nélkül/. Tavaly, derült ki, hogy hisztamin intoleranciám van, DAO enzim laborérték 7-es volt /ref: 10-100/. Akkor visszagondolva előző tüneteimet igazolódtak is a hisztamin hatására jelentkező gondok némelyik ennivalónál. Hasmenés,szorulás, bőrpír, hasgörcs, torokgyulladás, krákogás reggel, nyelvduzzanat, nyelvégés, alacsony vérnyomás stb. Gyakran éreztem a jobb bordaív alatt éles szúró fájdalmat bizonyos ételek fogyasztásakor. Ez mostanra teljesen megszűnt. Érdekes, hogy a tiltólistás paradicsomot egész nyáron ettem /igaz saját termesztésből/ és semmi bajom tőle, úgy, mint a saját termesztésű szeder szörptől sem/bogyós/. Novemberi vérvétel óta kikerültem a magas hisztamin tartalmú ételeket és gyógyteákat fogyasztottam. DAO enzim ellenőrzés értéke márciusban - nagy csalódásomra- 4-esre csökkent, viszont a tüneteim már szinte elmúltak, pedig kezdek visszahozni az étrendembe több magas hisztamin tart ételt pl. tojást. Kérdésem a következő: a 4-es DAO enzimszinttel és hisztaminintoleranciával a jelenlegi korona vírus szempontjából a veszélyeztetett csoportba tartozom-e. Válaszát előre is köszönöm.
Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza dao témában
Kedves Kérdező! Nem. Nem veszélyeztetettebb, bár ez ritka eltérés és sok embernél ki sem, derül. Mindenesetre nem lehet akkor sem jelentős faktor. Egyébként a hisztamin intoleranciát csak fenntartásokkal kezelném. Ez nem betegség inkább egy állapot.