Sörélesztő intolarencia
Tisztelt Doktor Úr! Haspuffadás és fokozott gázképződéd miatt végeztettem egy étel intolarencia tesztet, amiben a következő eredményeket kaptam (csak a pozitívak): Árpa IgG 8,4 U/ml Zab IgG 10,3 U/ml Rozs IgG 10,3 U/ml Búza IgG 8 U/ml Köles IgG 10,3 U/ml Csirkehús IgG 9,9 U/ml Bárányhús IgG 8 U/ml Tojásfehérje IgG 18,9 U/ml Joghurt IgG 8,8 U/ml Kaliforniai paprika IgG 8 U/ml Póréhagyma IgG 7,7 U/ml Burgonya IgG 9,1 U/ml Cukkini IgG 8 U/ml Lencse IgG 9,1 U/ml Madársaláta IgG 10,7 U/ml Narancs IgG 9 U/ml Fokhagyma IgG 9 U/ml Mustármag IgG 7,7 U/ml Petrezselyem IgG 9,3 U/ml Mák IgG 33 U/ml Pisztácia IgG 10,2 U/ml Gomba (laska, csiperke, shitake) 12 U/ml Kagyló IgG 7,7 U/ml Sörélesztő IgG 20,6 U/ml Sütőélesztő IgG 9,6 U/ml Látszik, hogy a mák és a sütőélesztő nagyon kiugrik. (7 U/ml a felső határ) Mákot nagyon keveset fogyasztok. Kérdésem az lenne, hogy ez a sörélesztő érték, mennyire rossz, mit fogyaszthatok és mit kellene kerülnöm., Amit az interneten találtam az alapján minden erjedéssel/kelesztéssel készült étel és ital: pékárúk, érlelt sajtok, savanyúságok, gyümölcslevek, sör, bor, pálinkák. Ezek valós információk? Ecettel készült ételt lehet esetleg?
Dr. Plósz János válasza intolerancia témában
Az IgG alapú étel-iintolerancia teszt nem feltétlenül része a ruutiin dagnosztikának, sajnos egységes értelemzése-elfogadottsága sincs. Mivel intoleranciáról és nem allergiáról beszélünk (utóbbi tudna súlyos, életet veszélyeztető állapotot is előidézni), nem feltétlenül szükséges az adott összetevő teljes kizárása az étrendből, elégséges lehet a jelentős élesztő-tartalmú ételek kerülése (konkrétan élesztővel készült páktermékek). A sajtok érlelése baktrérium kulturával történik, szóval az is mehet, az italok szeriintem szintén nem tartalmaznak jelentős mennyiségű élesztőt (talán kivétel a szűretlen sör).