Krónikus gastritis, duodenitis
Tisztelt Doktor Úr! Tanácsot szeretnék kérni, hogyan tovább. Másfél évvel ezelőtt kezdődtek a tüneteim: megterhelő (erősen csípős) étel után hidegrázás, magas pulzus, ami rendszeresen visszatért a következő néhány hétben bizonyos ételek hatására. Azután a durva tünetek megszűntek, de alkoholfogyasztás után (enyhébb formában) vissza-visszatértek. Gyomortükrözéssel enyhe krónikus antrum gastritist és enyhe krónikus duodenitist állapítottak meg. H. pylori negatív. Rövid ideig szedtem protonpumpagátlót és hosszabb ideig Gelsectant, diétáztam., Amikor nyaralás alatt újból fogyasztottam alkoholt, hasmenést kezdtem tapasztalni, nem folyamatosan, hanem egyszer-egyszer, az alkoholfogyasztás után pár nappal; a hasmenés napközben jelentkezett és gyakorlatilag 1-2 óra alatt lezajlott. Emiatt voltam vastagbéltükrözésen, az ileumból vettek szövetmintát: negatív. Hasi UH, labor (CRP, májenzimek, CrA stb.) negatív, pancreas elasztáz rendben, kardiológiai kivizsgálás (magas pulzus miatt) is mindent rendben talált. Azonban a DAO-szint alacsony. Azt gyanítom, hogy a gyulladás annak az időszaknak a "gyümölcse", amikor sok stressz ért, és ezt részben koffeinnel és alkohollal próbáltam csillapítani. Felismerve ennek ártalmasságát, abbahagytam, az alkoholfogyasztást 10 hónapig teljesen elhagytam, és azóta is csak alkalomszerűen, keveset fogyasztok, a koffeinre ugyanez érvényes. Aggaszt, hogy mindennek ellenére nem gyógyultam meg. A kérdésem az, hogy ennek az állapotnak (ha továbbra is fennál egy enyhe gyulladás) mik lehetnek a hosszú távú következményei? Kezdjek megint szigorú diétába, vagy éljem az életemet enyhe diéta és DAO-enzimszedés mellett, reménykedve, hogy egyszer regenerálódom? Létezik, hogy ez még ugyanaz a betegség, ami másfél éve elkezdődött? Válaszát előre is köszönöm!
Dr. Plósz János válasza hisztamin-intolerancia témában
Igen, szerintem még az a betegség játszik szerepet (egy gyomor-bélhurutot követő bélflóra-eltolódás még évekkel később is kimutatható). Szigorú diétára nincs szükséges, a magas hisztamintartalmú ételeket érdemes kerülni, sok folyadékot és rostot fogyasztani, esetleg a bélflórát megpróbálni javítani (probiotikum tartósabb használatával).