Húsételek esetén jellemzően egy furcsa ízt érzek csak és a sóét. Miért?
El ütöttek egy zebrán, amikor a biciklimmel haladtam, koponyám eltört pár helyen, ill. a jobb oldalamon több zúzódásom is keletkezett, majd, amikor édesanyám hozott be a kórházba főtt ételt (rántott hús) azon is elkezdtem érezni egy furcsa ízt, amit nem tudok megnevezni, mert még sosem éreztem előtte. Gondoltam, hogy ez csak, amiatt lehet pl., hogy újfajta étolajat használtak az elkészítésénél, majd otthon egy paprikás csirke fogyasztásánál is éreztem a húson ezt a furcsa ízt. Több helyről, több boltból vásárolt minőségi, sőt még rokonok általi, vidékről származó húsokon is érzem ezt a furcsa és idegesítő ízt. (Csirke, marha, sertés) Bárhogy van elkészítve a hús érzem rajta, sőt még a Herz szalámin is érzem és a minap ettem Chio burgonyaszirmot (fehér színű, magyaros ízesítéssel) és azon is érzem ezt a rettentő borzasztó ízt, amit már az első rágás alkalmával is érzek. Virslin pl. nem érzem. (Frankfurti). Minden más íz rendben van (Sós, édes, stb..) Minden más ételnek rendesen érzem az ízét úgy, ahogy eddig. Egyes ismerősök azt mondták, hogy bizonyos enzimek miatt lehet, amik eltűntek a szervezetemből a korházi bent lét alatt (5nap), amik lebontják a hús rostokat, azok miatt lehet ez, de talán nem ez a probléma, mivel már az első harapásnál érzem ezt. Ezelőtt még sose volt ilyen, balesetem sem volt előtte, fejsérülésem sem, egyszer volt egy ínszalaghúzódásom, de annak nem hiszem, hogy köze lenne ehhez. Közvetlenül ezután a baleset után érzem ezt a dolog. Mitől lehet ez? Mikor szűnik meg? Lehet ellene tenni valamit? Köze van a balesetemnek ehhez? Érdemes vele elmenni az orvoshoz? Egyáltalán hova kellene mennem ezzel a dologgal, ha arra kerülne a sor? Ízlelési szakrendelés nincs sajnos, pedig jó lenne. Kérem, aki tud segítsen.
Dr. Boha Katalin válasza ízérzés zavara témában
A szaglási és ízérzési zavar agyrázkódás, vagy egyéb komolyabb koponya sérülés után gyakori szövődmény, nincs köze semmilyen enzimekhez, hanem a sérüléséből adódik. Idővel általában megszűnik, ez lehet fokozatos javulás mellett akár 1-2 év is.Kerülje a mesterséges ízfokozókat/minden készételben, chipsben, stb.rengeteg van/, szedjen B vitaminokat és legyen türelemmel.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.