Nefrosis syndroma - glomerularis nephrotitis - FONTOS
Kedves doktor ur/ no
edesapamnak nefrozis syndromat - glomarularis nephrotitis allapitottak meg mar vagy 20 eve, most 53 eves. ezen kivul magas vernyomasra is kezelik. 3 hete volt korhazban is, ahol albumint adtak neki infravenasan + solumedrolt., amiert pekerult a korhazba, magyas kb 13, volt a feherje sekrecio, tovabba magas volt a kreatin is. az orvos sotlan + S 35 dietat irt neki elo, de nem irta le neki bovebben h mit jelent az a csokkentett feherje bevitel -, amit az S 35 os dieta jelent, csak annyit mondott h kevesebb feherjet. azotta probal igy etkezni, de keresgeles utan az interneten sem tudjuk igazan, h mit szabad neki es mit nem. azt tudjuk h sos, csipos, borsos etelt nem fogyszthat, tovabba alkoholt sem, de nem tudjuk a husokat, zoldsegeket, gyomolcsoket, h mibol, mennyit es mennyit ne, tovabba az ajanlott folyadek bevitelt sem. probalja betartani a napi 2 liter teat. tovabba nagy dillemma a fokhagyma is, mert nehol azt talajuk, h lehet, nehol pedig h nem...
nagyon halas lennek a segitsegert, elore is koszonom
WEBBeteg szakértő válasza nephrosis szindróma témában
Tisztelt Hölgyem/Uram! A csökkentett fehérjebevitel 0, 8-0, 6 g/kg (vagy még kevesebb, max: 1 g/kg) fehérjebevltelt jelent naponta (egyes ajánlások ettől is kevesebbet - 0, 4-0, 5 g/kg - ajánlanak, mert az a vese túlélését javítja, azonban a következményes alultápláltság miatt a beteg általános állapotát/túlélését ronthatja). Az S-35 diétát nem ismerem, én sem találtam erre vonatkozó utalást (hacsak nem a ketosav pótlást jelenti - pl: Ketosteril tabl. adását, amivel csökkenthető a fehérjebevitel ill. esetleg a magas növényi rosttartalmú diétát (?) - bár ez utóbbi nem tudom milyen összefüggésben van a vesebetegséggel). A sóbevitel megszorítása valóban fontos (a folyadékvisszatartás és az emiatti vérnyomásemelkedés kivédése miatt), a túlzottan fűszeres ételeket sem nagyon javasolják (de ezek káros hatása - ha gyomorbetegség nem társul a vesebetegséghez - igen csekély, kivétel ha Medrolt is kell szednie a betegnek nagy dózisban - az ugyanis gyomorfekélyt okozhat, de a vesére a fűszereknek - extrém túlzásokat kivéve - nem igazán van káros hatásuk). Kis mennyiségú alkohol fogyasztása, ha gyomorpanaszok nincsenek, jelentősebb problémát nem okoz (természetesen pl: a sör jelentős folyadékbevitelt jelenthet). A folyadékbevitel megítéléséhez, legegyszerűbb, ha időnként megmérik az egy nap alatt ürített vizelet, mennyiségét (ugyanis legalább ennyi folyadékot lehet fogyasztani - jó vérnyomás esetén). A fokhagyma fogyasztása - tudtommal - nem ellenjavallt (sőt! jótékony hatású lehet). A fentebb leírtak alapján az Ön édesapjának még bőven van vizelete, és valószínűleg elektrolit (másnéven ion - pl: nátrium, kálium) eltérései sincsenek, emiatt a zöldségek ill. gyümölcsök fogyasztását sem kell korlátozni. Előrehaladott stádiumban a kálium és foszforbevitelre vigyázni kell (foszfor: gyors érelmeszesedéshez vezethet - sok van a tejben, sajtban + egyéb tejtermékben, hüvelyesekben). A krónikus vesebetegek diétáját mindig az adott laboreredmények alapján kell beállítani (kezdetben fehérjemegszorítás javasolt, de ha már dialízis szükséges, magas fehérjetartalmú diéta javasolt!) Őszintén szólva, nem vagyok dietetikus, úgyhogy a fentebbi kérdéseket dietetikus szakemberrel kellene részletesen megvitatni (és a vesefunkció változásával párhuzamosan!). Ilyen szakemberek minden nagyobb vesegyógyászati/egészségügyi centrumban, kórházban, klinikán dolgoznak (legfeljebb az orvosnak nem jut eszébe a beteget hozzá irányítani). Kérje erre kezelőorvosát! (Néhány link, amit találtam, a teljesség igénye nélkül - rengeteg a jó, szakmailag megfelelő információ az interneten - sok recept is van! - bár a fokhagymáról tényleg nem láttam info-t).
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.