Évszázados tanácsok

Szerző: WEBBeteg

A BLOG LEÍRÁSA

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

Látogatás: 907683 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Fertőző betegségek - A fertőzés

2012.02.04.

   "Pedig a fertőzés létrejötténél a baktériumokon kivüi még számos más körülmény is szerepet játszik, de meg a baktériumok sem mindig egyformán fertőzőképesek (virulensek), hanem virulenciájuk növekedhetik vagy csökkenhet azon körülmények szerint, amelyek között élnek.

Fertőző betegségek - A baktériumok

2012.02.01.

   "A múlt század közepén fedezték fel először, hogy bizonyos betegségek alatt a szervezetben apró, csak igen erős nagyítással látható élőlények szaporodnak el. Ezek az élőlények a legegyszerűbb szervezetek közé tartoznak, egysejtű lények, legtöbbnyire a hasadó gombákhoz tartozó baktériumok.

A betegségek megelőzése és gyógyítása - A belső elválasztásu mirigyek

2012.01.30.

   "Külön kell megemlékezni még a betegségek keletkezésénél az úgynevezett belső elválasztásit mirigyekről, amelyek között vannak olyanok, amelyeknek működése elsősorban méregtelenítő, vagyis a szervezetben az életműködés folyamata alatt keletkezett mérges bomlástermékeket közömbösíti. Ezen mirigyek működésének hiánya vagy csökkenése különböző betegségeket okozhat, így a mellékvese megbetegedése az úgynevezett bronzkórt a hipofízis megbetegedése óriásnövést, a pajzsmirigy megbetegedése Basedowkórt és kretinlzmust idézhet elő, stb. stb. A legújabb kutatások eredményeként tudjuk ma már azt is, hogy a cukorbetegséget a hasnyálmirigy bizonyos sejtcsoportjának elváltozása idézi elő. Mindezek a betegségek tehát a szervek megváltozott működésének a következményei, aminek következtében a szervek működésének harmóniája megbomlik.

A betegségek megelőzése és gyógyítása - A mérgek

2012.01.27.

   "A fertőzésen kivül a betegségek okai között még a mérgeket kell megemlitenünk, amelyek lehetnek magában a szervezetben baktériumok által termelt mérgek.

A betegségek megelőzése és gyógyítása - Az idegrendszer szerepe

2012.01.25.

   "Az idegrendszernek is fontos szerepe van a fogékonyság létrejötte körül. A tapasztalat azt mutatja, hogy erős lelki depresszió fogékonnyá tesz tüdőgyulladásra vagy tuberkulózisra, a melankóliában szenvedők közül aránylag sokan pusztulnak el tuberkulózisban. Kétségtelen, hogy nemcsak a lelki működés függ a testi működéstől, hanem hogy a lelki működések befolyásolják és szabályozzák a test szerveinek a működését is; az ízletes étel látása fokozza a nyál elválasztását, félelem következtében kiveri az embert a hideg veríték. Bizonyos, hogy hasonló módon a lelki élet akármelyik szervnek a működését befolyásolhatja. Régi tapasztalat, hogy tisztán lelki tényezőkkel, szuggesztióval sebeket lehet előidézni a szuggesztióra hajlamos egyének bőrén.

A betegségek megelőzése és gyógyítása - Külső körülmények hatása

2012.01.23.

   "A rossz életkörülmények szintén igen jelentékeny befolyást gyakorolnak; általában mindaz, amit nyomorúság név alatt szoktak összefoglalni, a társadalmi helyzetből folyó rossz táplálkozás, egészségtelen lakásviszonyok stb. stb. mind hajlamosabbá tesznek ugy járványos betegségekre (kolera), mint általában fertőző betegségekre. Ismeretes, hogy a tuberkulózis elsősorban a szegényebb néposztályok  betegsége.  A szociális  helyzet ezenkívül a szegényebb néposztályokban a fertőzés létrejöttét is megkönnyiti a zsúfolt lakásokban.

A betegségek megelőzése és gyógyítása - Szerzett fogékonyság

2012.01.18.

   "A fogékonyság bizonyos betegségre, lehet az élet folyamata alatt szerzett is; igy például tudjuk, hogy vérszegény emberek sokkal érzékenyebbek mérgekkel szemben is, tudjuk, hogy a szeszes italok állandó fogyasztása fogékonnyá tesz fertőző betegségekre és bizonyos fertőző betegségek meggyógyulása után fogékonyság marad vissza ujabb fertőzéssel szemben. Aki tüdőgyulladáson ment át, könnyebben kap ujabb tüdőgyulladást.

A betegségek megelőzése és gyógyítása - Fertőzés és fogékonyság

2012.01.16.

   "A külvilágból jövő ártalmakkal szemben nem minden szervezet viselkedik egyformán. Vannak mérgek, amelyek az emberre kis mennyiségben halálosak, de bizonyos állatoknak még nagy adagban sem ártanak meg, azt mondjuk, ezek immúnisak bizonyos mérgekkel szemben, így például a sündisznó immúnis a mérges kigyó harapásával szemben. De az emberre se hat egyformán erősen ugyanaz a méreg, nagy egyéni különbségek vannak aszerint, hogy milyen mennyiségben árt meg például az alkohol.

A betegségek megelőzése és gyógyítása - I. A betegségek keletkezése

2012.01.13.

   "Ha a beteg az orvoshoz fordul, rendszerint egyik legfőbb kérdése, hogy mi lehet az oka az ő betegségének és erre rendszerint egy szóval vár feleletet. A baktériumok felfedezése idején egyideig nagyon kényelmes volt a helyzet, a legtöbb betegségre egyszerűen rámondták, hogy fertőzés, hogy az oka ilyen vagy olyan latin elnevezésű bacillus és evvel a dolgok el volt intézve. Ma persze már tudjuk, hogy még a fertőző betegségeknél sem olyan egyszerű a dolog, a tuberkulózis bacillusa úgyszólván mindenütt jelen van és még sem szenved mindenki tuberkulózisban.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - Összefoglaló diétás megjegyzések

2012.01.11.

   "A diétás gyógykezelés sok betegségnél elsőrangú fontosságú. A tüdőbeteg erőteljesebb táplálása elősegiti a szervezetet a betegséget okozó bacilusok legyőzésében. A szivbeteg okosan beosztott tápláléka könnyit a vérkeringés zavarain, a cukorbajosoknak, a vesebetegeknek megfelelő táplálkozása gyógykezelésüknek úgyszólván alappillére; nem gyógyulhat meg az a gyomor- és bélbeteg, akinél az orvos diétás utasításait pontosan be nem tartja.