Évszázados tanácsok

Szerző: WEBBeteg

A BLOG LEÍRÁSA

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

Látogatás: 907679 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - IX. Vegetáriánus étrend

2012.01.09.

   "Sok millió ember él a nagyvilágban, aki soha életében hust nem evett. A hindu vallás parancsolata szerint a húsevés tilos. És mégis, a csodás Indiában nagyszerű építmények tesznek tanúságot a lakosság óriási munkakészségéről és munkaerejéről, anélkül, hogy ezen erejüket husevésből merítették volna.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - VII. Fogyókúrás diéta

2012.01.02.

   "Manapság divat a karcsú, sovány alak. Mi orvosok legjobban örülünk annak, ha a divat inkább hajlik az egészség felé és ha a kövérség elleni küzdelemben a divat is segítségünkre van. Régtől ismert dolog, hogy az elhájasodás egyúttal betegség is, csakhogy nagyon nehéz az elhizás kezdetén meggyőzni az embereket arról, hogy baj származhatik abból, ha nagyon elhíznak, és hogy a felnőtt embereknek vigyázni kell arra, hogy testsúlyuk normális maradjon.

Nem lehet pontosan dekára megmondani, hogy kinek-kinek mennyi a normális testsúlya. Függ ez az erősebb, vagy gracilisabb csontalkattól, nagyobb izomzattól, foglalkozástól stb. Mégis nagyjában megfelel az igazságnak az az egyszerű szabály, hogy a felnőtt emberek normál testsulya annyi kilogramm, mint ahány centiméterrel magasabb az illető egyén egy méternél.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - Liszt-, illetve keményitőtartalmu táplálékaink

2011.12.30.

   "Tulajdonképen a liszt nem egyéb, mint buza, rozs, némely helyen kukorica, vagy árpa finoman őrölt terméke. A liszt finomsága szerint több-kevesebb fehérjeanyagot (6-10%) és 65-75% keményítőt tartalmaz. A keményítő az emésztés folyamata alatt cukorrá változik át, mint cukor szívódik fel a vérbe és használja fel a szervezet erőforrásul. Jelentősebb keményitőtartalma van a liszteken kivül a gumós magvaknak, amelyek között ránk nézve legfontosabb a burgonya. A burgonyának kb. 20% keményitőtartalma van. Keményitőtartalma minden főzeléknek is van; aránylag igen kevés 2-5% keményitőtartalma van a káposztaféléknek, a spenótnak, az ugorkának, a karfiolnak, gombának, zöldbabnak, salátának, sóskának, paradicsomnak, hagymának, rebarbara szárának és töknek, amely mennyiség már olyan csekély, hogy gyakorlatilag alig jön számba, s ezek a főzelékek keményitő-menteseknek tekinthetők. 5-10% keményitőtartalma van (vagy mint tudományosan mondják: szénhidrát-tartalma) a zellernek, fehérrépának, céklának, zöldborsónak, reteknek, articsókának; aránylag nagy keményitőtartalma van (30-50%-ig) a száraz hüvelyeseknek, szemes babnak, borsónak, lencsének.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - VI. Cukorbetegek étrendje

2011.12.27.

   "A cukorbetegségnél különösen fontos az előirt étkezési mód szigorú betartása. A mai orvostudomány a cukorbetegség gyógykezelésében a legnagyobb fontosságúnak tartja a beteg étkezésének qualitativ és quantitativ szabályozását. Ennél a betegségnél sok beteg életének sorsát az dönti el, hogy mennyire tudja orvosának rendelkezéseit okossággal, energiával, különböző körülmények között is lelkiismeretesen betartani. Hogy az orvos előírását a beteg ne csak a gyógyintézetben, hanem odahaza is jól betarthassa, meg kell tanulnunk a cukorbeteg-diétára vonatkozó néhány különleges szabályt.

Általánosságban véve a cukorbetegnek nem szabad tetszésszerínti mennyiségben fogyasztani az olyan ételeket, amelyek cukrosak, lisztet vagy keményítőt tartalmaznak. Másrészt ujabb orvosi tapassztalataink alapján a cukorbetegnek általában véve nem tanácsos sem sok hust, sem nagyon sok zsiros ételt fogyasztania.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - V. Átmeneti diétás étrend

2011.12.21.

   "Ha az előbbi könnyű, kimélő diétával sokat foglalkoztam, tettem ezt azért, mert ezen könnyű, kimélő diéta az, amit legáltalánosabban diétás kosztnak szoktak nevezni. Sok gyomorbeteg hetekig-hónapokig kell, hogy ilyen könnyű kimélő diétán éljen. Emberi természet, hogy nem szeretünk lemondani kedvelt ételeinkről, nem szeretünk az asztalnál mást enni, mint a többiek és érthető, hogy aki sokáig élt diétán, az vágyódik már az egészséges ember kosztja után. Sok rossz tapasztalatról tudok, mikor valamelyik betegem áttörve az előirt korlátokat, egyszerre áttért a normális emberek minden ételére válogatás nélkül. Ezért vezettem be a vezetésem alatt álló gyógyintézetekben az átmeneti diétás étrendet, amit röviden diétás étrendnek szoktunk házinyelven nevezni.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - IV. Könnyű, kímélő diéta

2011.12.19.

   "Ha súlyos gyomor- vagy bélbetegek gyógyításánál a diétás kezelés során az orvos eljutott odáig, hogy betege a fentebb felsorolt diétás keretekbe tartozó ételek mindegyikét kellemetlen tünetek, nyomás, fájdalom, gyomorégés nélkül jól birta és szerette, akkor bátran gazdagíthatja tovább a beteg étrendjét. Sajnos, gyomor- és bélbetegek könnyen hajlanak arra, hogy panaszmentes időben ugrásszerűen térjenek vissza a teljesen szabad étkezésre. Az óvatosan keresztülvitt diétás étkezések után egy hirtelenében elfogyasztott csirkepaprikás vagy töltött káposzta gyakran okozott már súlyos visszaeséseket, s néha már halálos következményeket is idézett elő.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - III. Pépes, vagdalt diéta

2011.12.14.

   "Ha valakit sokáig tartunk folyékony, pépes diétán, akkor legyen kosztunk bármilyen változatos, a beteg azt megunja. Az állandóan pépes tapintat a szájban azt a vágyat idézi elő, hogy a beteg már durvább összeállásu, rágható ételeket kiván és ezért jó átmenet a pépes koszttól a későbbi könnyű, kimélő diétához a finomra vagdalt, hasirozott ételek beiktatása.

Igen jellemző az ember iz-szeretetére, hogy ugyanazt a husievest másnak izleli, ha hosszura, mintha kockára vagdalt tésztaszeletkék vannak benne. A nyelv hátán, a szájpadláson, a száj nyálkahártyáján lévő finom tapintó és iz-érző idegek, valamint az orr nyálkahártyájában futó szaglóidegek együttvéve jól segíthetik elő, kellemes ingerek révén, az étvágy keletkezését és idézik elő az evéssel járó öröm érzését.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - II. Folyékony, pépes diéta

2011.12.12.

   "A zselészerű anyagok átmenetet képeznek a pépes anyagok felé, amelyeknek megemésztése szintén lényegesen megkönnyített a természet-adta nyers anyagokkal szemben. A vízzel, tejjel főzött lisztes anyagik legismertebbje és ennek csoportnak prototípusa a tejbefőtt dara, a tejbefőtt áttört rizs, vagy a levesbefőtt és áttört rizs, amelyeknél a gyomor és bél munkája a finom felaprózás folytán lényegesen megkönnyített és ezért a legtöbb folyékony anyaggal együtt rendelhető és adható.

Hogyan kell a beteg embert táplálni - I. Folyékony étrend

2011.12.10.

   "Az előbb elmondottak során megtanultuk, hogy a folyékony alakban bevitt táplálékok általában a legkönnyebben emészthetők meg, legkevesebb munkát róják a gyomorra és a belekre, a legkevesebb salakanyagot tartalmazzák és a gyomor és bél nyálkahártyáját sem izgatják, szóval könnyű ételek.