Évszázados tanácsok

Szerző: WEBBeteg

A BLOG LEÍRÁSA

Hol tartott az orvostudomány az 1800-as években? Mennyit tudtak az emberi testről, az egészséges életmódról, a gyermek fejlődéséről? Mi volt a gyakorlat a betegségek megelőzésében, gyógyításában? Mik voltak a leggyakoribb betegségek és az elsősegélynyújtás irányelvei? Ezekre és még sok egyéb kérdésre kaphatunk választ sorozatunkban.

Látogatás: 907560 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Szépségápolás - A vörös arcbőr

2011.10.21.

   "A bőr túlságos zsirosságának legrettegettebb következménye az arc-vörösség és a vörös orr, vagy mint közönségesen mondani szokták: a rezes orr. Mivel a szeszesitaloktól is vörös lesz az ember orra, nem lehet csodálni, hogy fiatal nők, ha a vörösség tünetei mutatkozni kezdenek, megrémülnek attól a gondolattól, hogy gyanúba keverednek, mintha innának.

Szépségápolás - A zsíros arcbőr

2011.10.19.

   "Az arcbőr zsirossága a faggyumirigyek tevékenységétől függ. Fogyaté­kos elválasztásnál a bőr száraz és fénytelen, a rendesnél nagyobb elválasz­tás esetén pedig észrevehetően, sőt feltűnően fényes lesz. Azt az állapotot, mikor a bőr nagyon zsíros, faggyuárnak nevezik. Ezzel kapcsolatosan rend­szerint bőratkák, pörsenések és pattanások jelentkeznek az arcon, amelyek nem szoktak nyom nélkül, illetve kellemetlen következmények nélkül elmúlni. És ami a legszomorúbb, az ilyen túlságos zsirosság rendszerint a legszebb virágzás idején támadja meg a leányok arcát, amennyiben 15-16 éves korban kezdődik és elhúzódik körülbelül a 25-dik életévig, sőt esetleg ezen tul is. A faggyuár rendszerint csak részleges és nem támadja meg az egész arcot.

Gyakran lehet látni a homlokon, az orron és az arcon az orr közelében. Nagyon nehéz volna egészen pontosan eldönteni, hogy mi az oka. Némelyek ugy vélik, hogy összefüggésbe lehet hozni az emésztés zava­raival, a bél renyheségével, a vérszegénységgel és a sápkórral. A patta­nások havi tisztulás előtt sokszor rosszabbodnak, de mikor a vérzés megszűnik, minden beavatkozás nélkül maguktól is elmúlnak. Az esetleg fennálló vérszegénységet és sápkórt rendszeresen orvosoltatni kell. Vasas és arzénes gyógyszerek ilyen esetben eredményesek szoktak lenni. Ha bélrenyheség okozná a zsirosságot, karlsbadi és marienbadi kúrát szok­tak javasolni. De lehet enyhe hatású hashajtót is alkalmazni, igy például purgót, ricinusolajat vagy fügeszirupot. Mindenesetre nagyon fontos az étrend szabályozása. Akinek ilyen baja van, hússal csak igen mér­tékletesen éljen, ellenben egyék bőven és bátran főzelékfélét, babot, borsót, kelkáposztát, továbbá nyers és főtt gyümölcsöt, mézet, barna sőt fekete kenyeret vajjal. A mértékkel űzött testgyakorlat, sport és a szabad levegőn való tartózkodás mindig igen jó szolgálatot tesz. Az esti mosakodáshoz forró vizet és túlzsiros kénes, vagy túlzsiros ichtyolszappant kell használni. Mivel némely ember bőre rosszul türi a ként, előbb a túlzsiros kénes szappant kisebb helyen ki kell próbálni. Ha nagyfokú gyul­ladás jár a nyomában, nem szabad használni. Maga a gyulladás néhány napon belül kis púder alkalmazására megszűnik. Ilyenkor aztán a túlzsi­ros ichtyolszappanhoz kell folyamodni, bár kivételesen megeshetik, hogy ez gyulladást okoz. Mosakodás után az arcot flanellel, vagy valamely dur­vább szövésű ruhával dörzsölve kell megtörölgetni.

Szépségápolás - Arcfestés

2011.10.17.

   "Az arcnak fehérítő és pirosító festékkel való kendőzése, vagy mint közönségesen mondani szokták: sminkelése nem a mai kornak találmánya. Ismeretes, hogy már az ókori egyiptomi nők is az arcukat vörösre és fehérre, szemhéjukat és pillájukat pedig feketére festették. Hogy a régi zsidó nők kitűnő tanítványaik voltak, az nemcsak Ezékiel próféta könyvéből tűnik ki, hanem Jeremiás próféta következő szavaiból is: "Ha bíborba öltözöl, ha arany kösöntyűkkel ékesíted magadat és ha festékkel mázolod is ki szemei­det: hiába szépítgeted magadat..." (IV-ik rész, 30-ik fejezet.) Az ókori görögök fehérítőnek a szénsavas ólmot és vörös arcfestéknek a cinóbert használták. Ovidius leírásából pedig kitűnik, hogy a római nők arcukat krétával halaványitották és pirositónak a karmint használták.

Szépségápolás - Szépitőszerek

2011.10.14.

"Minden nőnek az a legbensőbb vágya, hogy különösen az arca legyen szép. Éppen ezért ezt gondozza és ápolja a legnagyobb odaadással és ezt félti legjobban a hervadástól. Ezért van a szépitőszereknek oly nagy tömege forgalomban. Helyteleníteni a szépitőszerek használatát nem lehet, csak tudatosan és módjával kell velök élni, nehogy a szervezet felfrissítése helyett, annak többé helyre nem hozható romlását okozzák. Különösen veszélyesek azok a szépitőszerek, amelyekben mérgező hatású alkatrészek vannak.

Az arcbőr vagy száraz, vagy pedig zsíros. A szárazság hideg időben fokozódik, mert a hideg gátolja a faggyumirigyek tevékenységét. Az ilyen arcbőrt nem szabad sokat mosni, s kivált a mosakodásra használt szappant kell helyesen megválasztani. Legjobbnak a tulzsiros szappan bizonyult. Ha a bőr ezt sem tűrné, 2-3 evőkanállal glycerint kell körülbelül egyliternyi mosdóvizbe önteni. Csak akkor, ha ez sem volna megfelelő, szabad az arcot rövid ideig friss mandulaolajjal bedörzsölni. Az érdes és durva bőr állapota megjavul, ha a mosdóvizbe kis tiszta boraxot teszünk és pedig félliter vizbe egy kávéskanálnyit és mosakodás után bedörzsöljük a bőrt 5 gr. glycerinből és 40 gr. rózsavízből álló keverékkel. Az is jó szolgálatot tesz, ha a bőrt nagyon enyhén, szinte leheletszerűen bedörzsöljük kis lanolinkrémmel, friss koldkrémmel, vagy sárga amerikai vazelinnel. Ha ezek egyike sem volna kéznél, friss disznózsírt, vagy sótalan vajat is lehet helyettök használni. A bedörzsölés ugy történjék, hogy nyoma ne maradjon, tehát az arc ne lássék zsiros fényűnek.

Szépségápolás - Arcápolás

2011.10.12.

    "Egy régi közmondás azt tartja, hogy: ,,Mindenki meg akar öregedni, de öregnek látszani senki sem alkar. Hogy az ember aránylagos fiatalságát és szépségét megtarthassa az emberi kornak legvégsőbb határáig, annak első fel­tétele, hogy egészséges legyen. Aki tehát szép akar lenni, vigyázzon az egész­ségére. Nem az a fontos, hogy minél több kenőcsöt rakjon az arcára, hanem az, hogy ne féljen a napfénytől és a friss levegőtől. Legyen mértékletes evés­ben, ivásban, munkában és szórakozásban, őrizkedjék a szeszesitaltól és a dohánytól, mindenek fölött pedig gondoskodjék testének tisztaságáról.

Szépségápolás - A haj ápolása 6. rész

2011.10.10.

Hajeltávolitás (szőrtelenítés)

   "E helyütt kell még röviden megemlékeznünk a hajtúlképződésről (hypertrichosis) is, amely egyike a legkellemetlenebb kozmetikai fogyaté­kosságoknak és abban nyilatkozik meg, hogy némely felnőtt fiatal leány felső ajkán apró pelyhedző szálak jelennek meg. Öregebb nőknél ez a tünet majdnem rendesnek mondható, csakhogy ezeknél a szőrszálak nemcsak a felső ajkon láthatók, hanem az áll tájékán, sőt az arcon is. Olyan embert, akinél a szőrzet túlságosan ki van fejlődve, Wiedersheim freiburgi tanár „szőrös ember"-nek, vagy ,,kutyaember"-nek nevezi. Ilyen volt például Jeftichjev András, az orosz származású kutyaember és fia Fedor, nem­különben a hátsóindiai származású Své-Maong és leánya Maphoon. Teljesen kifejlődött nagy szakálla és bajusza volt Pastrana Júliának, a hires amerikai táncosnőnek is.

Szépségápolás - A haj ápolása 5. rész

2011.10.07.

Hajfestés - folytatás

"A nők gyakran panaszkodnak, hogy eredetileg szőke, világos vagy sötét­vörös hajuk előttük ismeretlen okból feltűnően kezd barnulni. Ilyen esetben azt szokták javasolni, hogy mossák meg a fejüket hetenként kamilla főzetével és minden hatodik héten tegyenek a félliternyi kamilla-főzethez két evőkanállal 3%-os hydrogen-superoxydoldatot. Megjegyzendő, hogy legjobbnak találják az úgynevezett római kamillát, amilyet minden nagyobb gyógyfükereskedésben lehet kapni.

Szépségápolás - A haj ápolása 4. rész

2011.10.07.

Hajfestés

Szépségápolás - A haj ápolása 3. rész

2011.10.03.

Fésű és kefe

"Reggel a hajat nemcsak kifésülni kell, hanem kikefélni is. De nemcsak a hajat kell kefélni, hanem a fejbőrt is. Fontos, hogy a választék időközönkint más és máshová jusson. A kefének nem szabad túlságosan puhának lennie és a porfogó fésűnek a fogazata ne legyen nagyon sürü.Mindenféle eszköznek, amely a fejbőrrel és a hajjal érintkezésbe jut, nemcsak a jóizlés szempontjából kell ragyogó tisztának lennie, hanem azért is, hogy tőlük a lehetőséghez képest minden fertőző anyagot távoltartsunk. A fésűt és kefét tehát alaposan meg kell mosni meleg vízzel és szappannal. Csakis a szaruból vagy kemény gummiból készült fésűt mondhatjuk teljesen meg­felelőnek, mert ennek a fogazata inkább tompán, mint hegyesen végződik. Az acélfésű és acélból való hajkefe azért nem jó, mert tépi a szálakat, bár másrészről igaz, hogy ilyen fésűt és hajkefét legjobban lehet tisztán tartani és fertőtleníteni.

Szépségápolás - A haj ápolása 2. rész

2011.09.30.

Hajmosás

"A hajápolásnak legelső kelléke a tisztaság. Szinte meglepő, hogy egyébként a tisztaságtól ragyogó nők is néha mennyire idegenkednek a fej­mosástól, holott normális viszonyok között éppen a fejbőr tisztasága az, amely legjobb védelmet nyújt a hajhullás ellen. Leginkább attól félnek, hogy a fejmosástól meghűlnek. Ez téves felfogás, mert a meghűlés maga nem okoz semmiféle betegséget, hanem legfeljebb alkalmi okául szolgálhat valamely úgynevezett meghűléses betegség keletkezésének. De ezt is el lehet kerülni, ha a fejmosást vagy fürdés közben a fürdőkádban, vagy pedig télen jól fűtött szobában este, lefekvés előtt végezzük, amikor is reggelig teljesen megszárad a haj. Mivel kivált a tulzsiros bőr vérkeringésére jóté­kony hatással van, legjobb, ha fejmosásra 40-45 C fokos, tehán jó forró vizet használunk. Utána aztán bőséges langyos vízzel kell lemosni a fejet, hogy sem rajta, sem pedig a hajon semmiféle szappanhab ne maradjon.