WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos -
2022.05.29. 13:36
Közismert dolog, hogy a túlzásba vitt kávéfogyasztás ártalmas lehet a szívre és az érrendszerre. Emeli a pulzusszámot, a vérnyomást, fokozza a szív munkáját. Sokan nem tudnak lemondani a kávézásról, szinte...
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró -
2022.05.24. 09:33
Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.05.23. 07:33
Már mindenki hallott arról az általános tényről, hogy nem szabad túlzásba vinni egyik élelmiszer fogyasztását sem, mert ezzel rengeteg többletkalóriát juttathatunk a szervezetünkbe. Általában azt gondoljuk, hogy ha...
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos -
2022.05.20. 03:03
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság -
2022.05.16. 03:06
Már gyermekkorunkban is arra tanítottak bennünket, hogy a tej élet, erő, egészség, hiszen a legfontosabb kalciumforrásunk, emellett D-vitamint, tejcukrot és teljes értékű fehérjéket is tartalmaz.
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró -
2022.05.10. 03:03
Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik...
Oxygen Wellness - Lóránth Kata, aerobic-edző -
2022.05.09. 22:03
Sokan érzik úgy, hogy a negyedik, ötödik X után már esélyük sincs a fogyásra, hiszen a korábban működő diéták ekkor már eredménytelennek tűnnek. Valóban igaz, hogy ebben a korban már csak a szigorú koplalással...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.05.08. 15:06
Étrendünkben fontos szerepet töltenek be a húsok és a húskészítmények, az egészséges táplálkozás részeként naponta ajánlott sovány termékeket fogyasztani. Hazánkban a legkedveltebb húskészítmények az alábbiak: sonka...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2022.05.05. 20:33
Az olajos magvak palettája széles. Lássuk ábécé sorrendben a hazánkban ismertebb magvakat: dió, földimogyoró, kesudió, makadámdió, mandula, mogyoró, napraforgómag, paradió, pisztácia.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.05.03. 14:33
Közismert tény, hogy a túlsúly, illetve az elhízás komoly kockázatot jelent az egészségünkre. Minél nagyobb a felesleg rajtunk, annál nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség vagy...
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dinya Zoltán, Szegő Miklós, fordító, Dr. Szabó Zsuzsanna -
2022.05.03. 11:03
A teljesség igénye nélkül a táplálkozási zavarok felsorolásánál az anorexián és a bulimián kívül meg kell említeni más rendellenességeket is, amelyek kevésbé gyakoriak, ám hasonlóan súlyos következményük lehet.
WEBBeteg - Cs. K., fordító -
2022.04.24. 13:33
Minden 2-es típusú cukorbeteg vágya, hogy ne kelljen gyógyszert szednie, illetve a diabétesz rizikófaktorának számító súlyos betegségektől félnie. A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.04.21. 11:03
Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme. Nem hiányozhat egy ünnepi asztalról sem, és a hétköznapi étkezések...
JóAlvás Központ - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus -
2022.04.16. 19:00
Bizonyos ételek segíthetik, vagy gátolhatják a nyugodt éjszakai pihenést. Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológust, a JóAlvás Központ orvosát az elalvást segítő táplálkozási szokásokról kérdeztük.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.04.05. 17:03
A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin, bioflavonoidok) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.03.31. 05:05
A T-vitamin (troxerutin) egy kevéssé ismert flavonoid vegyület. Miért fontos? Mit lehet tudni róla?
MediFat Klinika - Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus -
2022.03.30. 03:03
Az ébren töltött idő meglehetősen nagy része munkavégzéssel telik, ezért nem lényegtelen, hogy a munkahely mennyire támogatja dolgozói egészségtudatos életmódját. Néhány munkahelyen ugyan már elérhetők munkahelyi...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.03.26. 07:33
Az élelmiszercímkék fontos információval szolgálnak a vásárlók számára a megvenni kívánt termékről, és segítenek egészségesebben táplálkozni, ezért nem árt azokat még a boltban átolvasni. Cukormentes? Energiaszegény?...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.03.22. 22:03
A stevia (sztívia) egy természetes édesítőszer, a növényt évszázadok óta ismerik és használják dél-amerikai őslakosok ételek édesítésére, gyógyításra, a köztudatban azonban csak néhány évtizede van jelen.
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos -
2022.03.20. 07:33
Sokan a napi három főétkezés között éhségüket nassolással, édességekkel csillapítják, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Azonban egyre szélesebb körben válik ismertté...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.03.11. 11:03
A gyors eredményt ígérő, hétről hétre megjelenő sztárdiéták kevés eredményt hozhatnak. Arról nem is beszélve, hogy szervezetünknek nagy károkat is okozhatunk velük. Néhány tévhitet feltétlenül érdemes tisztázni ezekkel...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2022.03.11. 03:03
Ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyelnünk immunrendszerünk erősítésére, ebben segíthet a helyes étrend. Tévhit azonban, hogy...
Oxygen Medical - Dr. Vass Éva, gasztroenterológus -
2022.03.10. 16:03
Tavasz közeledtével sokan foglalkoznak a méregtelenítés, a böjt gondolatával. Az évszakváltásokkor, különösen tél végén már évszázadok óta szokás nagyböjtöt tartani - amely feltölti energiaraktárainkat hasznos...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.03.10. 14:33
A krónikus gyulladásos bélbetegségek egyik típusa a colitis ulcerosa. Bár kialakulása független a táplálkozási tényezőktől, a kellemetlen tünetek enyhíthetőek helyesen megválasztott étrenddel.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2022.03.09. 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már...