WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2018.08.15. 18:43
Jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek a Nébih által vizsgált paradicsomok. Jó hír, hogy többségük hazai termék. Jó tudni, hogy a túlzásba vitt paradicsomfogyasztás is...
WEBBeteg -
2018.07.10. 11:25
A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2018.06.26. 17:25
Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.06.16. 18:56
A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.06.10. 05:21
Hazánkat is a világszerte megfigyelhető mértékben érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2018.06.03. 17:25
A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2018.05.26. 05:21
Egy étrend összeállításakor számos összetevővel találkozhatunk, amely kritikus pont lehet az egészségmegőrzés szempontjából.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.04.26. 09:41
A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.04.01. 11:25
Fontos, hol vásároljuk, hogyan készítjük el és hogyan tároljuk az ünnepi menüt, legyen az tojás, sonka, vagy édesség.
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos -
2018.03.27. 11:25
A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2018.03.24. 11:25
Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más vitaminigénye van egy egészséges és egy beteg gyermeknek...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2018.02.08. 05:21
Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus -
2018.01.05. 20:09
Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és...
Budai Endokrinközpont - Varga Dóra, dietetikus -
2017.12.27. 17:25
Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.
Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat - állítják egy amerikai tanulmány szerzői.
WEBBeteg - K. J., fordító -
2017.12.06. 07:38
A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor...
WEBBeteg - K. J., fordító -
2017.11.21. 16:04
A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2017.11.18. 18:56
A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták élesztőgombából.
DRportal -
2017.11.08. 18:56
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora...
DRportal -
2017.11.03. 16:04
Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2017.10.31. 11:35
A tej és az abból készülő tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogathatjuk.
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2017.10.26. 13:11
Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a...
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István -
2017.10.18. 11:25
A napjainkban divatos szuperélelmiszerek egyik tipikus képviselője a brokkoli. Érdemes közelebbről megvizsgálni, hogy a neki tulajdonított előnyös hatásokkal kapcsolatban milyen...
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) -
2017.10.12. 05:21
Mennyiség, származási ország, tápérték, adalékanyagok, E-számok - folytathatnánk a sort. Milyen információkkal kell ellátni az élelmiszerek címkéjét? Mit jelentenek a rövidítések? Kell-e...
DRportal -
2017.10.09. 16:04
Nem csupán a nyári hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges - napi 2-3 liternyi - folyadékfogyasztás, hanem az egészségünk megőrzésének egyik...