Friss cikkek - 626. oldal

Vörösborral a szélütés ellen

MTI - 2010.04.24. 14:13
A piros szőlő legfontosabb hatóanyaga, amely a borban is benne van, csökkenti szélütés esetén az agyi károsodás mértékét. A sokak számára reményt keltő vizsgálat eredményeit a Journal of Experimental Neurology közölte.

Al-Anon - "Magdi vagyok, alkoholbeteg hozzátartozója..."

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2010.04.23. 19:18
Itt senki nem kérdez semmit, esetleg egy keresztnevet. Itt egyforma a takarítónő és az ügyvéd, a családos és a szingli, egy dolog azonban nagyon erősen összeköti az Al-Anon csoportokat: a hozzátartozójuk, barátjuk, jó...

Anyatej a rákterápiában?

MTI - 2010.04.23. 11:53
Egy, az anyatejből származó anyag humán tesztjeiben svéd kutatók igazolták, hogy elpusztítja a hólyagrákos sejteket - közölte a PLoSOne elnevezésű nyílt hozzáférésű tudományos portál (www.plosone.org).
Az Amerikai Szív Szövetség (AHA/American Heart Association)ajánlásai szerint a nők naponta legfeljebb 25 gramm - vagy 6 teáskanálnyi - cukrot fogyaszthatnak élelmiszerekben és italokban, a férfiak esetében a megengedett...

Vulkáni hamu - Az ÁNTSZ tanácsai

Független Hírügynökség - 2010.04.22. 21:41
Az ÁNTSZ felhívja a figyelmet: a vulkáni hamu szembe kerülve a szemcsék durva felülete miatt irritálhatja és horzsolhatja a szaruhártyát, kötőhártya-gyulladás, égő szem, fényérzékenység, idegentest-érzés, viszkető érzés...
A University College London kutatói megállapították, hogy az igen korán született babáknál később abnormális tüdőfunkcióik alakultak ki, és kétszer gyakrabban jelentkezett náluk asztma, mint a 39-40 hétre, normál időre...

A terhesség alatt fogyasztott gyorsétel rákot okozhat a gyermeknél

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2010.04.22. 09:10
Azok a nők, akik a terhesség alatt zsíros étrenden élnek, fokozzák annak kockázatát, hogy születendő lányuknál a későbbiekben emlőrák alakuljon ki – állítja egy amerikai tanulmány, melyről a Sky News számolt be kedden.
A kutatás által alátámasztott életviteli tanács: sok hal és szárnyas, kevés vörös és feldolgozott hús fogyasztása ajánlott a rákkockázat csökkentése érdekében.
Minél szűzebbnek számít egy olivaolaj, annál jótékonyabb hatással van az egészségre. Az extra szűz változat különösen sok gyulladásért felelős gént képes elnyomni a szervezetben.

Élő személy is adományozhat vesét

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2010.04.20. 13:18
Az élődonoros veseátültetést bemutató országos sorozatának első fórumát tartotta meg vasárnap a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért.
Szívinfarktus után a 80 évesnél idősebbek koleszterinszintjének csökkentése is javítja a túlélés esélyét, anélkül, hogy a daganatos halálozás fokozódna. Svéd kutatók óriási vizsgálatának eredményeit az Amerikai...
Egérkísérletek azt mutatják, hogy a sejtkárosodástól védő antioxidáns étrend-kiegészítők hatása összetettebb, mint eddig gondolták: inzulinrezisztenciához vezethetnek, ezáltal növelhetik a diabétesz kialakulásának...
Az öngyilkossági késztetés és hajlam kezelése jelentős mértékben függ az illető sajátos helyzetétől, beleértve az öngyilkosság kockázatának mértékét és azt, milyen lappangó problémák okozhatják.
Az idős emberek esetében elkerülhető a kognitív képességek gyors romlása, amennyiben hatásosan kezelik az érintettek magas vérnyomását. Ezzel az eredménnyel zárult kanadai kutatók vizsgálata olyan emberek részvételével...
A Journal of Periodontology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a tíznél kevesebb saját foggal rendelkező embereknek 7-szer nagyobb a koronáriás szívbetegség miatti halálozási kockázatuk, mint a velük egyidős...
Tíz depressziós ember közül három napi egy doboz cigarettánál többet szívott, ez csaknem duplája annak a mennyiségnek, melyet a nem depressziós dohányosok szívtak el naponta.
A ricin a világ egyik legismertebb mérge, három-öt napon belül megöli áldozatát. Mindössze 1 milligramm elegendő ahhoz, hogy egy felnőtt halálát okozza, jelenleg nem létezik ellenszere.

Mit együnk edzés után?

MTI - 2010.04.17. 19:30
A szervezet anyagcseréje fizikai terhelés után alapvetően másképp alakulhat, attól függően, hogy milyen ételeket eszünk.