WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.12.05. 17:04
Csokoládé ma már számos változatban kapható: tej, ét, fehér, ruby, töltött vagy töltetlen. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a csokoládé fogyasztása...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.10.05. 15:03
Az elhízás folyamatosan növekvő problémát jelent a világban. Az állapot kialakulásáért részben az egészségtelen táplálkozás tehető felelőssé, ugyanakkor döntő szerepet játszik a mozgáshiány is - szervezetünknek elegendő...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.07.20. 18:03
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a testünk a fokozott izzadással, kilégzéssel nagyobb mennyiségű vizet veszít el....
Comlab/MDOSZ -
2024.07.16. 09:20
A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként életveszélyes lehet.
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Papp Júlia, Halmosi Edina -
2024.07.07. 14:28
Hogyan válasszunk napszemüveget? Milyen a jó napszemüveg? Cikkünkben összefoglaljuk a választás legfontosabb szempontjait.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág létezik mind színében, mind...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.05.19. 05:03
Az eper szezonja májustól júliusig tart. Ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem táp- és biológiai értéke is magas. Mit érdemes tudnunk az eperről? Milyen tápanyagokat tartalmaz? Milyen előnyökkel jár egészségünk...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.03.28. 04:03
Mindenkinek szüksége van az energiát szolgáltató tápanyagokra. A legtöbb sportoló jól tudja ezt, különösen a versenyeken és a megerőltető edzések során jönnek jól a hasznosítható kalóriák.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.03.26. 18:34
Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2024.03.26. 09:05
Nem csupán az életkor, az egészségi állapot és a testsúly, hanem a sportág jellege, a mozgás időintervalluma, illetve az edzésintenzitás is jelentősen befolyásolja energiaszükségletünket, azaz hogy mennyi energiát...
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos -
2024.03.18. 09:30
Cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a kedvező élettani hatásai?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.02.03. 05:03
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az étrendünkben, és mire használható...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.01.04. 09:40
A folyadékháztartás egyensúlyának fenntartása nem csak nyáron fontos. A hidegebb évszakokban nem tapasztalunk olyan erős szomjúságérzetet, mint amikor árnyékban 30 °C van, éppen ezért, mivel ez a figyelmeztető jel télen...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2023.12.30. 05:03
A torma hazánkban őshonos zöldség, melyet korábban elsősorban gyógynövényként termesztettek. Gyógyításban betöltött szerepének köszönhetően a fogyasztása évszázados hagyományokra tekint vissza, de később izgalmas...
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos -
2023.12.09. 19:03
Makroelemek, mikroelemek, nyomelemek. Ezek a fogalmak tulajdonképpen a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat jelentik, amelyek létfontosságú feladatok bonyolításában, szabályozásában játszanak...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2023.11.11. 05:03
Az élesztő szó kapcsán elsőre általában a boltokban kapható sütőélesztőre gondolunk, amelyből friss kenyeret, pogácsát vagy kalácsot tudunk készíteni odahaza. Az élesztő valójában a gombák közé sorolt, különböző...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2023.08.29. 09:16
Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus - tartja az elterjedt mondás. A mai világban sajnos elég nehéz, bár nem lehetetlen betartani azokat a szabályokat, amelyekkel...
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész -
2023.08.12. 10:33
Egészséges emberek bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatják, nem szükséges, hogy váltogassuk a különböző ásványvizeket időnként. Egészen más azonban a helyzet valamilyen betegség esetén.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2023.08.01. 10:03
A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban...
WEBBeteg - Moharos Melinda, dietetikus -
2023.07.29. 09:31
A megfelelő folyadékfogyasztás alapvető az élethez. Nélkülözhetetlen a szellemi-fizikai teljesítőképességünk fenntartásához, a tanuláshoz, sportoláshoz, és segít csökkenteni számos krónikus megbetegedés kialakulásának...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.06.16. 13:33
A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2023.03.27. 11:00
A vitaminok olyan vegyületek, amelyek több fontos szerepet töltenek be szervezetünkben. Melyik az a 10 vitamin, ami a fittség és jó erőnlét szempontjából a legfontosabb?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2023.02.24. 20:33
Szervezetünk működéséhez energiára van szükség, amely az étkezések során elfogyasztott tápanyagokból származik. Napi energiaszükségletünket több tényező is befolyásolja, úgymint az alapanyagcserénk, életkorunk, nemünk...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2023.01.05. 17:03
Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2023.01.01. 07:33
A 21. században egyre inkább ellenzik a finomított búzaliszt és kristálycukor fogyasztását a szakemberek. Ennek oka, hogy túlságos feldolgozottságuk miatt kevés értékes tápanyagot tartalmaznak, ellenben magas a...