WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2018.09.12. 16:09
A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2018.08.15. 18:43
Jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek a Nébih által vizsgált paradicsomok. Jó hír, hogy többségük hazai termék. Jó tudni, hogy a túlzásba vitt paradicsomfogyasztás is okozhat puffadásos panaszokat...
WEBBeteg -
2018.07.10. 11:25
A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2018.06.26. 17:25
Javában tombol a futball-világbajnokság, amely férfiak és nők millióit tartja lázban, és ülteti le őket a képernyők vagy kivetítők elé. A heves szurkolás alatt természetesen hamar megjön az étvágy, és a szomjat is...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.06.16. 18:56
A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.06.10. 05:21
Hazánkat is a világszerte megfigyelhető mértékben érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2018.06.03. 17:25
A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2018.05.26. 05:21
Egy étrend összeállításakor számos összetevővel találkozhatunk, amely kritikus pont lehet az egészségmegőrzés szempontjából.
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.04.26. 09:41
A legújabb magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani. A tej és tejtermékek minden korcsoport számára ajánlottak, különösen a...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.04.01. 11:25
Fontos, hol vásároljuk, hogyan készítjük el és hogyan tároljuk az ünnepi menüt, legyen az tojás, sonka, vagy édesség.
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos -
2018.03.27. 11:25
A saját és családunk egészségének megőrzése érdekében fontos a tudatos vásárlás. Az összetevőket kötelező a csomagolásokon feltüntetni, ezt mindig érdemes elolvasni.
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2018.03.24. 11:25
Nem lehet általánosítani, amikor azt szeretnénk kideríteni, mekkora vitaminpótlásra van szükségünk télen és tavasszal, mert más vitaminigénye van egy egészséges és egy beteg gyermeknek, illetve felnőttnek, várandós...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2018.02.08. 05:21
Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2018.01.10. 14:55
Cikkünkben a külföldi és hazai halfogyasztási szokásokról olvashat, megtudhatja, miért érdemes halételeket fogyasztani, és néhány receptet is talál.
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus -
2018.01.05. 20:09
Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és minőségét, ahelyett, hogy egyszerűen...
Budai Endokrinközpont - Varga Dóra, dietetikus -
2017.12.27. 17:25
Ha reform receptekkel kísérletezünk, érdemes kipróbálni a zablisztet. Ízben és látványban a megszokotthoz hasonlót ígér, emellett fogyasztásának számos kedvező hatását is élvezhetjük.
Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat - állítják egy amerikai tanulmány szerzői.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2017.12.23. 13:21
A karácsonyi menüsor tervezésekor nem árt, ha a finomabbnál finomabb ételek egészséges összetételére is gondot fordítunk. Legyen szó akár hagyományos menüsorról, akár új ízekkel szeretnénk kedveskedni szeretteinknek...
WEBBeteg - K. J., fordító -
2017.12.06. 07:38
A csokoládé felemás érzéseket kelt bennünk: egyrészt élvezetet nyújt, másrészt pedig egészségtelen és hizlaló. Olykor úgy érezzük, csak a csokoládé képes vigaszt nyújtani, ugyanakkor pattanásokat idézhet elő. December...
WEBBeteg - K. J., fordító -
2017.11.21. 16:04
A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2017.11.18. 18:56
A B2-vitamin, más néven riboflavin (esetleg G-vitamin) egy vízoldékony, könnyen felszívódó vitamin. 1932 óta ismert, ekkor izolálták élesztőgombából.
DRportal -
2017.11.08. 18:56
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban...
DRportal -
2017.11.03. 16:04
Feldolgozott ételekként emlegetjük azokat, amelyek fizikai és kémiai eljárásokon esnek át, így végeredményben más jellegű ételt kapunk, mint amilyen az alapanyag volt. Tehát lehet feldolgozott étel egy kolbász is, amit...
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége -
2017.10.31. 11:35
A tej és az abból készülő tejtermékek étrendünk lényeges részét képezik, fogyasztásukkal nemcsak táplálkozásunkat színesítjük, hanem szervezetünk működését is jótékonyan támogathatjuk.
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2017.10.26. 13:11
Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a...