Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek

Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2025.03.14. 11:05
Omega-3
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai. Közéjük tartozik az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezek az esszenciális zsírsavak az emberiség...

Biztonságosak-e az ételszínezékek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.26. 13:23
Ételszínezék
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vevőként vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha...

T-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.24. 13:25
Vitamin
A T-vitamin (troxerutin, más elnevezés szerint P4-vitamin) egy kevéssé ismert flavonoid vegyület.

Tényleg híznak, akik leszoknak a dohányzásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.21. 17:31
A közvélekedés szerint a dohányzás sovánnyá tesz, a leszokás pedig súlygyarapodással jár. De vajon ez valóban így van? Cikkünkből kiderülnek a válaszok és hasznos tanácsokat is adunk.

A csökkentett cukortartalmú üdítők fogyasztása csökkentheti-e az elhízást?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.19. 12:57
A cukormentes üdítőitalok régóta népszerűek azok körében, akik szeretnék csökkenteni a kalóriabevitelüket és fogyni. Vajon tényleg segítenek a testsúly csökkentésében? Milyen hatásaik lehetnek hosszú távon? Mit mondanak...
Az egészséges, normál testsúly felső határa BMI-értékben kifejezve 24,99. Tehát a túlsúly ott kezdődik, ha valakinek a kilogrammban mért testtömegét elosztjuk a méterben mért magasságának a négyzetével, és ennél nagyobb...

Az adalékanyagok szabályozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében alkalmaz. Élelmiszerekben való...

Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.08. 17:55
Sport
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a táplálkozás terén?

Nem akar elhízni? Egyen lassabban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.06. 15:26
Ha valaki gyorsan eszik, annál nagyobb az elhízás kockázata. Ha viszont lassabban eszünk, kevesebb kalóriát fogyasztunk.

Stresszorexia - A dolgozó anyák táplálkozási zavara

WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.05. 15:31
Stressz
A stresszorexiások számára minden fontosabb az evésnél. Gyakran hallható tőlük az alábbi mondat: "Meghalni sincs időm, nemhogy enni!"

Barna zsír: az anyagcsere szempontjából kedvezőbb

WEBBeteg összeállítás - Medipress/MTI - 2025.03.05. 10:38
Barna zsír
A barna zsírszövet a testzsírok egyik formája, amely szabályozza a testhőmérsékletet hideg körülmények között. Mivel gyors energiafelhasználást tesz lehetővé a szervezet számára, működésének megértése szerepet játszhat...

A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.02. 19:03
Koleszterinszint-csökkentés
A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne...

Dúsított élelmiszerek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.01. 05:03
Napjaink egyik legfontosabb táplálkozástudományi kérdése az, hogy a lakosság hogyan juthat megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, különösen olyan esetekben, amikor az étrend nem biztosítja...

Milyen ételeket és szokásokat kerüljön, ha köszvényes?

WEBBeteg - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.02.27. 15:13
Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a táplálkozási szokás és élelmiszerek, amiket kerülni javasolt.

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.24. 12:07
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát...

Vegetáriánus és vegán táplálkozás - Hogyan válasszunk multivitamint?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2025.02.15. 14:00
Vegetáriánus
A vegetáriánus és vegán életmód egyre elterjedtebb az egész világon. Ez nemcsak egy táplálkozási hóbort, hanem életszemlélet, filozófia, sokak számára a vallásuk része. Azonban a mai napig gyakran összekeverjük a két...

Újévi fogadalmak: motiváció nélkül nem megy

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2025.02.12. 04:03
Az újévi fogadalmak közül még mindig népszerűek a fogyással, az egészséges életmóddal kapcsolatos célok és tervek. Megtelnek az edzőtermek, egészséges életmóddal kapcsolatos tartalmakat nézegetünk az interneten. Meddig...

Szívbarát étkezés - Mire cserélje a telített zsírokat?

WEBBeteg összeállítás - 2025.02.11. 04:03
A szívbarát táplálkozás alappillérei nagyjából megegyeznek az általánosságban ajánlott egészséges táplálkozás szabályaival, de mivel a zsíroknak van a legnagyobb jelentőségük a szív- és érrendszer egészsége...

Régi-új találmány: Erjesztett ételek

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2025.02.04. 13:03
Táplálkozás
Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

A rezisztens keményítő – Mit érdemes tudni róla?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.02. 05:03
Táplálkozás
Ételeink és élelmiszereink egyik kevésbé közismert alkotóeleme a rezisztens keményítő, amely – mint a keményítők általában – a szénhidrátok raktározásáért felelős tartalék tápanyag, egyfajta vízben oldódó rost.