WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin -
2025.03.14. 11:05
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai. Közéjük tartozik az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezek az esszenciális zsírsavak az emberiség...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.26. 13:23
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vevőként vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az élelmiszernek? Megvásárolnánk-e, ha...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.24. 13:25
A T-vitamin (troxerutin, más elnevezés szerint P4-vitamin) egy kevéssé ismert flavonoid vegyület.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.21. 17:31
A közvélekedés szerint a dohányzás sovánnyá tesz, a leszokás pedig súlygyarapodással jár. De vajon ez valóban így van? Cikkünkből kiderülnek a válaszok és hasznos tanácsokat is adunk.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.19. 12:57
A cukormentes üdítőitalok régóta népszerűek azok körében, akik szeretnék csökkenteni a kalóriabevitelüket és fogyni. Vajon tényleg segítenek a testsúly csökkentésében? Milyen hatásaik lehetnek hosszú távon? Mit mondanak...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2025.03.16. 13:10
Az enyhébb élelmiszer-eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt akár halálos kimenetelű is lehet a romlott...
WEBBeteg - Dr. Reinhardt István -
2025.03.15. 13:30
Érdemes áttekinteni, hogy a közismert előnyök mellett – magasabb rosttartalom, jobb szénhidrátprofil – miért kedvező a teljes gabonaszemeket tartalmazó ételek fogyasztása, és a neki tulajdonított kedvező hatások...
Oxygen Medical - Dr. Keresztényi Zoltán, humánkineziológus -
2025.03.13. 13:05
Az egészségügyi kockázatok szempontjából a BMI-nél sokkal pontosabb mutató a testzsírszázalék.
WEBBeteg/MTI -
2025.03.10. 15:47
Az egészséges, normál testsúly felső határa BMI-értékben kifejezve 24,99. Tehát a túlsúly ott kezdődik, ha valakinek a kilogrammban mért testtömegét elosztjuk a méterben mért magasságának a négyzetével, és ennél nagyobb...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében alkalmaz. Élelmiszerekben való...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.08. 17:55
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a táplálkozás terén?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.06. 15:26
Ha valaki gyorsan eszik, annál nagyobb az elhízás kockázata. Ha viszont lassabban eszünk, kevesebb kalóriát fogyasztunk.
WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.05. 15:31
A stresszorexiások számára minden fontosabb az evésnél. Gyakran hallható tőlük az alábbi mondat: "Meghalni sincs időm, nemhogy enni!"
WEBBeteg összeállítás - Medipress/MTI -
2025.03.05. 10:38
A barna zsírszövet a testzsírok egyik formája, amely szabályozza a testhőmérsékletet hideg körülmények között. Mivel gyors energiafelhasználást tesz lehetővé a szervezet számára, működésének megértése szerepet játszhat...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.02. 19:03
A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős részben javulna, ha sikerülne...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.03.02. 05:03
A munkahelyi és magánéleti stressz, a határidők nyomása sok energiát emészt fel és kihívás elé állítja idegrendszerünket. A stressz romboló hatásai ellen felvértezhetjük magunkat a szabad levegőn tett sétákkal...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.03.01. 05:03
Napjaink egyik legfontosabb táplálkozástudományi kérdése az, hogy a lakosság hogyan juthat megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, különösen olyan esetekben, amikor az étrend nem biztosítja...
WEBBeteg - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító -
2025.02.27. 15:13
Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a táplálkozási szokás és élelmiszerek, amiket kerülni javasolt.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.02.24. 12:07
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék minőségét, állagát...
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész -
2025.02.15. 14:00
A vegetáriánus és vegán életmód egyre elterjedtebb az egész világon. Ez nemcsak egy táplálkozási hóbort, hanem életszemlélet, filozófia, sokak számára a vallásuk része. Azonban a mai napig gyakran összekeverjük a két...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2025.02.12. 04:03
Az újévi fogadalmak közül még mindig népszerűek a fogyással, az egészséges életmóddal kapcsolatos célok és tervek. Megtelnek az edzőtermek, egészséges életmóddal kapcsolatos tartalmakat nézegetünk az interneten. Meddig...
WEBBeteg összeállítás -
2025.02.11. 04:03
A szívbarát táplálkozás alappillérei nagyjából megegyeznek az általánosságban ajánlott egészséges táplálkozás szabályaival, de mivel a zsíroknak van a legnagyobb jelentőségük a szív- és érrendszer egészsége...
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász -
2025.02.04. 13:03
Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.
WEBBeteg összeállítás/Medipress/MTI -
2025.02.03. 18:57
Táplálkozástudományi szakemberek ajánlása szerint egészségünk védelme érdekében együnk naponta ötször gyümölcsöt és zöldséget. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fogyasztott zöldségek és gyümölcsök lehetőleg minél...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2025.02.02. 05:03
Ételeink és élelmiszereink egyik kevésbé közismert alkotóeleme a rezisztens keményítő, amely – mint a keményítők általában – a szénhidrátok raktározásáért felelős tartalék tápanyag, egyfajta vízben oldódó rost.