Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek

Jód - Mikor kell szedni és mikor nem?

WEBBeteg, ÁNTSZ - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - 2025.04.17. 10:40
Jód
A pajzsmirigy hormonjainak képzéséhez a szervezetnek jódra van szüksége. A jód részt vesz az anyagcsere megfelelő működésében, biztosítja a csecsemők és gyerekek szellemi fejlődését. A...

Egészséges vagy sem a nyers tojás fogyasztása?

WEBBeteg, DRportal - 2025.04.18. 14:00
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még...

Milyen hatással van ránk, ha tévézés közben eszünk?

WEBBeteg összeállítás - K. J., fordító - 2025.04.14. 13:25
A világszerte terjedő elhízás oka nem csak magában a túlzott energiabevitelben keresendő, hanem legalább ennyire számítanak az utóbbi évtizedekben teljesen átalakult étkezési szokások is....

Egy méltatlanul népszerűtlen zöldség: a zeller

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2025.04.13. 05:03
A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. Sokoldalú növény, gyógyászati céllal a zeller gumóját...

Béta-karotin

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.04.09. 15:21
Béta-karotin
A béta-karotin az egyik legismertebb karotinoid, amely antioxidáns tulajdonságai és A-vitamin előanyagként (provitaminkén) betöltött szerepe miatt kulcsfontosságú a táplálkozásban. Számos...

A radikális fogyókúrából hízókúra lesz?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2025.04.08. 15:45
A radikális jellegű (azaz a koplaláson alapuló) fogyókúrák többsége alapvetően kudarcra van ítélve. Hogy miért? Abban, aki úgy tekint az evésre, mintha az bűn lenne, az evés következtében...

A haskörfogat fontosabb jelzőszám, mint a BMI

WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Kónya Judit - 2025.04.04. 18:05
Haskörfogat
Az elhízás jellemzésére kétféle egyszerűen meghatározható mutató áll rendelkezésre. Az egyik a régóta közismert BMI (testtömegindex), a másik az orvosi rizikóbecslésre szintén gyakran...

Potenciacsökkenést okoz az édességfogyasztás?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna és K. J. - 2025.04.04. 15:45
Közismert tény, hogy a 2-es típusú cukorbetegek körében gyakoriak az erektilis zavarok. Statisztikák szerint közülük minden második beteg impotens, ami a cukorbetegség ereket és idegeket...

Biztonságosak-e az ételszínezékek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.26. 13:23
Ételszínezék
Jól ismert dolog, hogy az ételeket megpróbálják színesebbé tenni, hiszen így könnyebben eladhatók. Azonban vevőként vásárláskor megnézzük-e, hogy mitől is van ilyen szép színe az...

T-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.24. 13:25
Vitamin
A T-vitamin (troxerutin, más elnevezés szerint P4-vitamin) egy kevéssé ismert flavonoid vegyület.

Tényleg híznak, akik leszoknak a dohányzásról?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.21. 17:31
A közvélekedés szerint a dohányzás sovánnyá tesz, a leszokás pedig súlygyarapodással jár. De vajon ez valóban így van? Cikkünkből kiderülnek a válaszok és hasznos tanácsokat is adunk.

Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2025.03.14. 11:05
Omega-3
Az omega-3 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának tagjai. Közéjük tartozik az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Ezek az...
Az egészséges, normál testsúly felső határa BMI-értékben kifejezve 24,99. Tehát a túlsúly ott kezdődik, ha valakinek a kilogrammban mért testtömegét elosztjuk a méterben mért magasságának a...

Az adalékanyagok szabályozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében...

Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.08. 17:55
Sport
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a...

Nem akar elhízni? Egyen lassabban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.06. 15:26
Ha valaki gyorsan eszik, annál nagyobb az elhízás kockázata. Ha viszont lassabban eszünk, kevesebb kalóriát fogyasztunk.

Stresszorexia - A dolgozó anyák táplálkozási zavara

WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.05. 15:31
Stressz
A stresszorexiások számára minden fontosabb az evésnél. Gyakran hallható tőlük az alábbi mondat: "Meghalni sincs időm, nemhogy enni!"

Barna zsír: az anyagcsere szempontjából kedvezőbb

WEBBeteg összeállítás - Medipress/MTI - 2025.03.05. 10:38
Barna zsír
A barna zsírszövet a testzsírok egyik formája, amely szabályozza a testhőmérsékletet hideg körülmények között. Mivel gyors energiafelhasználást tesz lehetővé a szervezet számára...

A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.02. 19:03
Koleszterinszint-csökkentés
A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős...