WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.08.14. 15:41
Az egészséges és tudatos táplálkozás és sporttáplálkozás egyik alapszabálya, hogy az élelmiszerek vásárlásakor részesítse előnyben a friss, szezonális és helyi termékeket.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.08.11. 12:03
A fehérjék, más néven proteinek az emberi sejtek alapvető építőelemei, nélkülözhetetlenek az élethez. A legkülönfélébb élelmiszerekben megtalálhatók. Cikkünkben a legjobb növényi fehérjeforrásokat gyűjtöttük össze.
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.08.11. 05:03
A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót az egészségünknek, egy friss kutatás azonban most azt is kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása...
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2024.08.09. 13:20
Az egyes gyümölcsök magjai is tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, ezért fontoljuk meg, hogy kidobjuk vagy megegyük a dinnye vagy az alma magvait. Problémát okozhatnak azonban bizonyos gyümölcsök, például...
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos -
2024.08.04. 08:28
Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek-e, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.08.03. 05:03
Az egyik legszélesebb körben használt természetes adalékanyag a lecitin, amely számtalan élelmiszerünkben megtalálható emulgeálószerként vagy tartósítószerként. Az emberi szervezet nélkülözhetetlen vegyülete, minden élő...
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus -
2024.07.28. 14:21
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok felelős a virágok...
DRportal -
2024.07.24. 18:00
A grillen sült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt az ételválasztásban és az elkészítés során.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.07.20. 18:03
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a testünk a fokozott izzadással, kilégzéssel nagyobb mennyiségű vizet veszít el....
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.07.20. 12:03
Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással vannak.
Comlab/MDOSZ -
2024.07.16. 09:20
A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként életveszélyes lehet.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.07.06. 05:03
A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik legkiemelkedőbb, amellyel befolyásolható a betegség kialakulása, előrehaladása. Helyesen...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.06.25. 12:18
A 2000-es évek elején ausztrál orvos kutatók kifejlesztettek egy olyan étrendet, amely a vizsgálatok alapján hatékonyan és bizonyítottan képes csökkenteni egyes emésztőrendszeri megbetegedések kellemetlen tüneteit.
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.06.23. 05:03
Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.
WEBBeteg - Tóth András, újságíró -
2024.06.17. 04:35
A plazmaadás rövid távon mindenképpen megterheli a szervezetet, ezért a folyadékpótláson kívül nem árt a tudatos és megfelelő étkezésre is kiemelt figyelmet fordítani. Mit együnk, mit igyunk, miként tartsuk be az...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi évtizedekben kezdtek egyre...
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító -
2024.06.16. 05:03
A banánt bizonyára legtöbben sárgán ismerjük és fogyasztjuk. Zöld, még nem teljesen érett formában viszont sokkal egészségesebb, derül ki egy 2022-es kutatásból.
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos -
2024.06.15. 14:32
Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.06.13. 04:03
Az étrend-kiegészítők széles tárházában találkozhatunk kovaföldtartalmú készítményekkel is, amelyeket bizonyos, az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásokkal igyekeznek eladhatóvá tenni. Vajon megállják a helyüket az...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.06.12. 12:55
Ahhoz, hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így maradnak erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket.
Endokrinközpont - Dr. Mutnéfalvy Zoltán, endokrinológus -
2024.06.07. 10:43
Sarcopenia az orvosi neve a jelentős izomtömegvesztésnek, amely az elhízáshoz kapcsolódóan jelentős, ám ritkán diagnosztizált problémát jelent főként az idősebbeknél, de gyakorlatilag bárkinél. Ez az állapot leginkább...
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító -
2024.06.03. 18:35
Cikkünkben a különböző szervek egészséges működéséhez szükséges alapvető élelmiszereket és tápanyagokat vesszük sorra.
Vanderlich Egészségcentrum, WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus -
2024.05.21. 13:30
Az epehólyag-eltávolító műtétet követően eleinte szigorú, majd 5 hét alatt fokozatosan bővíthető diéta szükséges, amíg emésztőrendszerünk alkalmazkodik az epehólyag hiányához. A 6. héttől vissza lehet térni a normál...
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember -
2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág létezik mind színében, mind...
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító -
2024.05.19. 15:03
A növényi alapú étrend térhódítása figyelhető meg az utóbbi időben, egyre gyakrabban találkozni vegán feliratokkal az étlapokon, a termékek címkéjén a boltokban. A növényi ételek piaca az utóbbi években emelkedést...