Allergiavizsgálat parlagfűországban

szerző: Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető - Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
megjelent:

Magyarországon csaknem 2 millióan küzdenek allergiás tünetekkel, legnagyobb részük a parlagfűre allergiás.

Az Európában is csak néhány kiemelt allergiacentrumban elérhető új, úgynevezett molekuláris vagy komponensalapú allergiavizsgálati módszer lehetővé teszi az allergiás betegségek pontosabb diagnosztizálását, ezáltal célzottabb, immunterápiás kezelését. Így a betegség tünetei már az első évben jelentősen csökkenhetnek, a 3-5 éves kezelés befejezése után pedig tartósan panaszmentes maradhat.

A molekuláris allergiadiagnosztikát akkor használjuk, amikor a hagyományos allergiadiagnosztikai módszerek már igazolták az allergia tényét. Ilyen hagyományos allergiadiagnosztikai módszer a Prick-teszt (bőrteszt), illetve a vérből végzett a specifikus IgE antitest vizsgálat.

Allergiadiagnosztikai módszerek

Az alkaron végzett bőrteszttel azt keressük, hogy, melyik allergénre lehet érzékeny a szervezetünk. A vérből az allergének ellen termelt úgynevezett specifikus IgE antitesteket mutatjuk ki. Ez utóbbi módszer az allergénekkel szemben, a szervezetben termelődött allergiás típusú ellenanyagok mennyiségi kimutatását szolgálja, és a tünetekben még nem jelentkező allergiás folyamatra is rámutathat. Ha a specifikus IgE antitestek kimutathatóak és/vagy a bőrtesztnél kis piros göbök jelennek meg, akkor tovább mehetünk az allergiadiagnosztikában. Ekkor „darabokra”, molekulákra szedjük szét az allergéneket, és megnézzük, hogy a már kimutatott allergén mely komponense (molekulája) ellen termel a szervezet allergiás típusú ellenanyagot.

A molekuláris allergiavizsgálat azonosítja a súlyos tüneteket okozó úgy nevezett primer allergén-komponenseket, és/vagy az egyéb, enyhébb tünetekért felelős keresztallergiákat.

Parlagfű - A leggyakoribb allergia hazánkban

A magyarországi allergiás egyének közel 80%-a parlagfű-allergiás. Ez a leggyakoribb allergia Magyarországon. Úgy szokták mondani - mert Nyugat-Európában ez az allergia nem annyira ismert-, hogy Magyarország „parlagfűország”. Nemcsak azért mondják, mert nagyon sok nálunk a parlagfű, hanem mert nagyon sok a parlagfű-allergiásunk. Ha valaki parlagfű-allergiában szenved, a szénanátháján és/vagy asztmáján túl azt is tapasztalhatja, hogy nem tud például sárgadinnyét vagy görögdinnyét fogyasztani - főleg az augusztus-szeptemberi időszakban. Kellemetlen érzés alakul ki a szájában, bizsereghetnek az ajkai, a nyelve viszkethet, megdagadhat, torok viszketése alakulhat ki. Így elkerüli inkább a görögdinnyét, amelyet amúgy nagyon szeret! Ilyenkor keresztallergiáról beszélünk.

Magyarázat: a parlagfűben vannak olyan allergénmolekulák, amelyek jelen vannak a dinnyében is. A már parlagfű-allergiás immunrendszere felismeri a gyümölcsben a parlagfűéhez nagyon hasonló fehérjerészt, és erre is „túlzó módon” reagál, lokálisan (a szájban) allergiás tüneteket okozva. Ez az orális allergia szindróma (OAS).

Az allergén specifikus immunterápia

A parlagfű-allergiások számára napjainkban a leghatékonyabb gyógymód, ami nemcsak a panaszokat csökkenti és szűnteti meg, de hosszú távon tünetmentességet is adhat, az úgynevezett allergénspecifikus immunterápia. Ha ezzel az immunterápiával kezeljük a beteget, akkor a keresztallergiák is gyógyulhatnak.

A felsorolt allergiavizsgálati módszerekkel egyre pontosabban feltérképezhetők az allergiás megbetegedések, azonban megjegyzendő, hogy az allergia vizsgálatok eredményei minden esetben a klinikai tünetekkel együtt értékelendők. Ebben allergológus szakorvos elemzése és véleménye a mérvadó, mint ahogy a terápia beállítása, valamint a betegek gondozása, követése is szakorvosi kompetencia.

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Dr. Ragó Zsuzsanna
Kutatás-fejlesztési vezető
Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Allergia
Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell-e kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg összeállítás - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.