Nyugat-Dunántúl - A leggyakoribb korai halálok

MTI
megjelent:

A Nyugat-Dunántúl teljes lakossága körében a legtöbben a keringési rendszer betegségeiben halnak meg, azonban a korai, azaz a 65 éves kor előtti halálozás elsődleges okai a daganatos betegségek - állapította meg a régió lakosságának egészségi állapotáról képet adó népegészségügyi jelentés.

A korai halandóság összességében csökkent a régióban, mégis a nők 30 százalékkal, a férfiak 70 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg 65 éves koruk előtt valamilyen rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt, mint az Európai Unióban az átlagos adatokat tekintve a hasonló korúak - mondta Burkali Bernadett, a vizsgálat szociológus vezetője pénteken sajtótájékoztatón Győrben. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének munkatársa kifejtette: a légcső-, a hörgő- és a tüdőrák okozta halálozások száma a nők esetében olyan mértékben emelkedett, hogy elérte a korábban magasan vezető emlőrákkal összefüggő halálozási mértéket.

A dohányzás felel a legtöbb betegségért

Ezeknek a betegségeknek a 70-90 százaléka a dohányzás következtében alakul ki, tehát túlnyomó többségük megelőzhető lenne - mutatott rá a szociológus. Hozzátette: a dohányzással összefüggő halálozás mértéke az országos szintnek megfelelő, az európai uniós értékekhez viszonyítva azonban a régióban csaknem kétszer annyian válnak a dohányzás áldozatává. A Nyugat-Dunántúlon majdnem minden tizedik ember a túlzott alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható megbetegedések miatt veszti életét.

Fogalomtár daganatos betegségekhez

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

A férfiak halálozási aránya e tekintetben csökkent, így az országos szint alá került, de területenként különbségek mutatkoznak. A legveszélyeztetettebb e tekintetben Zala megye férfi lakossága. Burkali Bernadett a szűrővizsgálatok fontossága mellett a lelki egészség fenntartását hangsúlyozta a népegészségügyi helyzet javítása érdekében, hozzátéve, hogy az esélyegyenlőtlenségek megszüntetésének is szerepe lenne a lakosság egészségi állapotának jobbításában. Paller Judit országos tiszti főorvos ezúttal Győr megyei tiszti főorvosi minőségében szólt arról, hogy az anyag a döntéshozóknak készült. A helyi polgármestereknek elküldik azt, s egyúttal felajánlják szakmai segítségüket a helyzet javítására irányuló folyamatok megindításához. A szakember kiemelte a helyi döntéshozók felelősségét, mondván, a helyi problémák kezelésének a legjobb módját ők tudják megtalálni.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente körülbelül 66 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata-, és a fej-nyaki rákos betegségei, míg nőknél a vastag-, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést. A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat -a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot.
A leggyakoribb daganatok első tünetei>>

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.