Fizethet a Philip Morris - 8 millió dollár büntetés egy tüdőrákért

Független Hírügynökség
megjelent:

Nyolc millió dollár kártérítést ítélt meg Floridában a bíróság egy tüdőrákban elhunyt dohányos férfi özvegyének és fiának a Philip Morris cigarettagyárral szemben. Az ítélet precedens lehet 8 ezer hasonló kártérítési kereset számára.

Stuart Hess özvegye, Elian Hess eredetileg 130 millió dollár kártérítést követelt, amiért dohányos férje 55 évesen tüdőrákban meghalt. A bíróság kimondta, hogy nem csak a dohánygyár, hanem a férj is felelős, mivel évtizedeken át naponta három doboz cigarettát szívott.

Az ítélet azt is leszögezte, hogy a dohánygyár tudatosan árult egészségre káros árut, és eltitkolta a fogyasztó elől, hogy a cigarettától függőség alakulhat ki.

A Philip Morris azzal próbált védekezni, hogy az áldozatnak művelt emberként már tizenéves korában is tudnia kellett a dohányzás veszélyeiről, amikor rászokott a cigarettára.

A cigarettagyár ügyvédje úgy érvelt, hogy az áldozat nem volt függőségben a cigarettától, és le tudott volna szokni, ha akart volna. Az özvegy bizonyította, hogy Hess számtalan módon próbált leszokni, a nikotinos rágógumitól kezdve a hipnózison keresztül, de nem járt sikerrel.

A Philip Morris bejelentette, hogy megfellebbezi az ítéletet.

A Philip Morris anyacége, az Altria ellen néhány éve 145 milliárd dolláros kollektív kártérítési pert indított egy orvos. A bíróság 2006-ban elvetette a keresetet, úgy döntve, hogy a kártérítést egyénenként lehet követelni.

Ez alapján mintegy 8 ezren indítottak egyéni kártérítési pert a Philip Morris ellen. Hess pere az első, amely eljutott az első fokú ítéletig.

(Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.