Ételallergia, keresztallergia - Külföldi utazás során váratlanul jelentkezhet

Dr. Csáki Csilla
szerző: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus - WEBBeteg
frissítve:

A nyári utazások alatt megkóstoljuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Ilyenkor olyanok is tapasztalhatnak váratlan allergiás reakciókat, akik eddig egészségesnek gondolták magukat, vagy nem voltak tisztában az adott allergénnel szembeni érzékenységükkel.

A külföldön váratlanul jelentkező allergiás panaszokat egyaránt okozhatja a lappangó ételallergia, illetve gyakrabban a keresztallergia jelensége. Elsősorban azoknak kell készülniük utazás előtt a nem ismert allergénekre, akik eleve valamilyen allergiában (akár pollen-, akár ételallergia) szenvednek, allergiás hajlam esetén fokozott annak a kockázata, hogy más, korábban elkerült élelmiszerek váltják ki a reakciókat.

Mi is az a bizonyos keresztallergia?

A légúti allergének, pl. a virágporok és a különböző élelmiszerek sokféle azonos típusú fehérjét tartalmaznak. Ezek a fehérjék becsapják immunrendszerünket és így olyan élelmiszerek is allergiás tünetet válthatnak ki, amelyet még soha nem fogyasztottunk, vagy amelyekre az allergiavizsgálat szerint nem vagyunk allergiásak. Így pl. nyírfapollenre allergiásokban a pollenszezonban a máskor jól tolerált, leggyakoribb gyümölcsök, pl. alma, körte, őszibarack is kiválthatnak allergiás tüneteket.

A keresztallergia jellemzően ún. orális allergia szindrómát, száj körüli kipirosodást, ajakduzzanatot, nyelvdagadást vált ki, és csak igen ritkán okoz kiterjedtebb tüneteket. Leginkább nyers zöldségek, gyümölcsök és rákfélék okoznak ilyet. Főtt állapotban a legtöbb zöldség már jól tolerálható.

A valódi ételallergia, pl. a földimogyoró allergia viszont még a nyelést megelőzően, pici adag szájba kerülése esetén is kiválthat általános tünetekkel, légszomjjal, eszméletvesztéssel járó, életveszélyes anafilaxiás reakciót. Ugyanaz az allergén okozhat egyeseknél valódi allergiát, másoknál keresztallergiás reakciót is.

Jól ismert és kevésbé ismert pollen-élelmiszer keresztallergiák

A legfontosabb teendőnk az lenne, utazástól függetlenül is, hogy ha allergiás tüneteink vannak, akár légútiak, akár emésztőszerviek, mindig járjunk utána, konkrétan mire vagyunk allergiásak. Az allergiavizsgálatokból kiderül egyrészt, mely élelmiszereket kell feltétlenül kerülnünk, illetve megtudhatjuk, milyen élelmiszer keresztallergiákra kell számítanunk.

  • Parlagfű allergiások számára közhely, hogy a görögdinnye, sárgadinnye, uborka, banán, cukkini esetleg keresztallergiát okozhatnak, de talán nem számítanak az avokádó, mangó, füge általi reakcióra.
  • Fekete üröm allergiások legyenek óvatosak az indiai konyha kedvelt ételeivel, mert ők számíthatnak a zeller, petrezselyem mellett a fűszerezéshez használt az ánizs, koriander által kiváltott allergiára.
  • A nyírfapollen keresztallergiát ad számos hazai gyümölccsel, pl. almával, őszibarackkal, cseresznyével, szilvával, emellett a kókuszdióval, kiwivel, egyéb dió- és mogyorófélékkel is.
  • Pázsitfű allergia esetén a borsóval, rozsliszttel, búzaliszttel és távol-keleti konyhában szintén gyakran használt csicseriborsóval és ennek lisztjével kell óvatosnak lenni.
  • Külön kiemelendő a poratka és a rákfélék származástani rokonsága: poratka allergiásoknál gyakori a tengeri rákok fogyasztása kapcsán kialakuló heves ajakduzzanat. Nyers, alig átfőzött állapotú rákok esetén még hevesebb tünetekre lehet számítani.
  • Egzotikus gyümölcsökre jelentkező allergiát válthat ki a gumikesztyű alapanyagára, a latexre kialakult érzékenység. Pl. latextartalmú gumikesztyűt használó ápolónő, fogorvos először a latex-szel allergizálódik, majd később, keresztallergia révén heves allergiás rohamot vált ki nála a füge, kiwi, mangó, avokádó fogyasztása.

Az egzotikus gyümölcsök, tengeri herkentyűk mellett említésre érdemes a földimogyoró és a szója igen elterjedt használata, elsősorban az Egyesült Államokban. Szinte alig létezik olyan élelmiszer, melyben nyomokban ne találnánk meg valamelyiket. Mivel az USA-ban nagyon sokan allergiásak a földimogyoróra, minden csomagolt élelmiszeren gondosan fel van tüntetve, tartalmazhat-e földimogyorót. Vásárláskor ajánlatos az erre érzékenyeknek minden csomagolást gondosan átböngészni!

További nem ismert allergiák

A korábban nem fogyasztott ételek mellett allergiás reakciókat okozhatnak utazás során a hazaitól eltérő növények pollenjei, a rosszul karbantartott légkondicionáló berendezésekben szaporodó gombák, illetve a rovarcsípések. A potenciálisan legveszélyesebbek a helyi méh- és darázsfajok csípései lehetnek.

Mit tehetünk a váratlan allergiás reakciók megelőzéséért?

A felkészülés legfontosabb lépése, hogy bármilyen enyhe ételallergiára vagy orális allergia szindrómára utaló tünet (pl. ajakduzzanat, száj körüli csalánkiütés) esetén érdemes első lépésként teljes allergiavizsgálatot végeztetni, légúti és táplálék allergénekre egyaránt. Amennyiben a teszt több mint 2-3 élelmiszernél pozitív, akkor nagy valószínűséggel a légúti panelben is lesz pozitivitás és gondolnunk kell a keresztallergiákra. A talált légúti allergiákat összefüggésbe hozhatjuk az ismert keresztallergénekkel, így valószínűsíthetjük a pollen-étel keresztreakciókat és a betegnek alkalma nyílik felkészülni.

Külföldi, esetleges egzotikus utazás előtt az élelmiszer- és a pollenallergiások nézzenek utána, melyek az adott ország legjellemzőbb élelmiszerei, gyümölcsei, fűszerei. Nyomtassanak ki maguknak egy listát az esetlegesen gondot okozó élelmiszer allergénekről és keresztallergiákról és tudatosan kerüljék ezeket!

Valódi élelmiszer-allergia esetében indokolt az adott élelmiszer fogyasztásának teljes tilalma. Jelentkezhet valódi, akár életveszélyes anafilaxiás sokkot kiváltó ételallergia a korábban nem fogyasztott rákok, kagylók, halak, mogyorófélék fogyasztása esetén.

Tennivalók súlyos allergiás reakció esetén

Ha valakinek az egész teste kiütéses vagy vörös lesz, bőrén és nyálkahártyáin égő érzést tapasztal, felduzzad az arca, a szeme vagy az ajka, nehézlégzést vagy fulladást tapasztal, akkor azonnal forduljon orvoshoz. A kalcium nem segít, csak veszélyezteti a beteget, ha a kalciumtabletta használata miatt később jut megfelelő ellátáshoz.

Pollenallergia esetén a keresztallergiára gyanús élelmiszereket pozitív allergiateszt esetében sem kell feltétlenül kihagynunk az étrendünkből. Ezek tüneteket jellemzően csak nyers állapotban okoznak, főzéssel a keresztallergének nagyrészt elbomlanak. Nem okolhatjuk tehát a keresztallergéneket gyermekünk krónikus hasfájásért, hasmenéséért, ekcémájáért, visszatérő csalánkiütéséért.

Végül ne felejtsék otthon szokásos antihisztamintartalmú allergia gyógyszerüket, még akkor sem, ha már régóta nem volt rá szükség!

További Nyaralási tanácsok allergiásoknak

Dr. Csáki Csilla allergológusSzerző: Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus

Cikkajánló

Ételallergia
Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.