Intelligens pszicho-fiziológiai mérési rendszert fejlesztenek

szerző: Air Kutató-fejlesztő Tanácsadó Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság - Safe
megjelent:

Kiemelkedően fontos az extrém munkaterheléssel járó foglalkozási területeken dolgozók optimális élettani állapota, hiszen az tartós napi minőségi tevékenységet eredményez, ugyanakkor nem áll még rendelkezésre olyan több paramétert monitorozó berendezés, pontos és megbízható mérési módszertan, mely segítheti az emberi szervezet terhelhetőségével kapcsolatos pontosabb előrejelzést.

A SAFE-AIR Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében „Intelligens pszicho-fiziológiai mérési rendszer prototípusának fejlesztése” tárgyú ginop-2.1.7-15 kódszámú felhívás keretében 114,2 millió Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert.

Jelentős előrelépés történt az egészségi állapot vizsgálatára szolgáló technológiák terén, de az információk interpretálhatósága még mindig korlátozott és a mérések pontossága és megbízhatósága nem felel meg a tevékenységorientált monitorozásra. A projekt keretében kidolgozásra kerülő intelligens mérési rendszer előrejelzi a túlterheltségből származó pszicho-fiziológiai problémákat, mellyel azok megelőzhetővé válnak, illetve a rendszer lehetőséget teremt a gyors beavatkozásra.

A módszertan egyedülálló módon kapcsolja össze a pszicho-fiziológiai állapot és tevékenységorientált terhelhetőség meghatározását, valamint a kockázatvezérelt monitorozást. Mindezek alapja a kiválasztott mérendő paraméterekhez (vitális élettani folyamatok, érzelmi állapot, kognitív és mentális funkciók) célirányos mérési technológia kialakítása.

A fejlesztés eredményeként megvalósuló telemetriás intelligens mérési rendszer a mérési eredmények kognitív kiértékelését biztosító rendszerrel és egy megfelelő szakértő támogató rendszerszolgáltatással további lehetőségeket biztosít a légitársaságok, repülésirányító szolgálatok, katasztrófavédelem, biztonsági és rendvédelmi szolgálatok körében történő felhasználásra és továbbfejlesztésre.

Az „Intelligens pszicho-fiziológiai mérési rendszer prototípusának fejlesztése”megnevezésű, ginop-2.1.7-15-2016-02154 azonosítószámú projekt 2018.02.01-2019.07.31. között kerül megvalósításra a 4030 Debrecen, Mikepércsi út 0493/29. hrsz. (Szatke Ferenc u. 1.) címen.

A GINOP-2.1.7-15-2016-02154 azonosítószámú „Intelligens pszicho-fiziológiai mérési rendszer prototípusának fejlesztése” projekt keretében intelligens pszicho-fiziológiai mérési rendszer prototípusának elkészítése valósul meg.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

(Safe-Air Kutató-fejlesztő Tanácsadó Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.