Tovább nőtt a krónikus betegek száma

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

Magyarországon az utóbbi 1-2 évben további 5-6 százalékkal nőtt a krónikus betegségekben szenvedők aránya - derült ki a webbeteg.hu egészségügyi portál és a Szinapszis Kft. 2008 szeptemberében lezárult, 1000 fős reprezentatív lakossági kutatásából.

Magas vérnyomás, allergia, mozgásszervi megbetegedések, cukorbetegség… A legfrissebb kutatási eredmények szerint az ismert krónikus betegségek aránya hazánkban a felnőtt lakosság körében elérte a 47 százalékot, vagyis gyakorlatilag minden második magyar ember szenved valamilyen betegségben.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal, márciusban és szeptemberben vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

A fenti szám már csak azért is aggasztó, mivel a krónikus betegségek állnak a halálozási lista élén, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legújabb haláloki lista szerint világszerte megelőzték a fertőző betegségeket.

Hazánkban a betegek aránya valamivel magasabb az 55 év felettiek, a Kelet-Magyarországon élők, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelemmel rendelkezők körében. Elgondolkodtató adat az is, hogy a legfiatalabb felnőtt - 18 és 25 közötti - korosztályhoz tartozók 39 százaléka is valamilyen krónikus betegségben szenved.

Minden ötödik magyarnak magas a vérnyomása

Magyarországon a leggyakrabban előforduló krónikus betegség továbbra is a magas vérnyomás, amely hazánkban a vezető halálokok egyike - e betegségben a teljes magyar lakosság 20 százaléka szenved. Előfordulása az életkor emelkedésével nő: míg fiatalabb korban jóval az átlag alatti, 55 éves korig pedig átlag körüli, addig ezen életkor felett már 30-40 százalék a magas vérnyomással rendelkezők aránya. Kiugróan magas a betegségben szenvedők aránya a nyugdíjasok körében: 69 százalék.

Végzettség tekintetében megfigyelhető, hogy az alapfokú képzésben részesült felnőttek között a legnagyobb (59 százalék) a krónikus betegek száma, ám a középfokú és a felsőfokú végzettséggel bírók esetében is riasztóak (43-46 százalék) az eredmények.


Szenved-e valamilyen krónikus betegségben? Melyek ezek? (N=1000)

A kutatás egyértelmű összefüggést mutatott a túlsúly megléte és a hipertónia kialakulása között: a megkérdezettek BMI (testtömeg index) értékének vizsgálatából látszik, hogy a normál testsúlyú, illetve alultáplált lakosok körében jóval alacsonyabb a hipertóniások aránya (13 illetve 5 százalék). Ezzel szemben a kisebb-nagyobb túlsúllyal küzdők között (25,1 - 30 közötti BMI) már 23 százalékos az érintettség, jelentős túlsúly, elhízás (30 feletti BMI) esetén pedig már 35 százalék.

Az allergia a fiatalok betegsége

A krónikus betegségek listájában második helyen találjuk az allergiás megbetegedéseket, amely a lakosság 13 százalékát érinti. Ez a szám is drasztikusan nőtt az elmúlt 1-2 évben, hiszen korábban csak 7-9 százalékos volt az allergiában szenvedők aránya. A magas vérnyomással szemben az allergia inkább a fiatalokat érinti. Előfordulási aránya a 18-25 év közöttiek körében a legmagasabb (27 százalék), de a 26-45 év közötti korosztály esetében is átlagon felüli az érintettség.

További gyakran előforduló krónikus betegségkör a mozgásszervi megbetegedéseké, illetve a cukorbetegség. Előbbi probléma jelenleg a felnőtt magyar lakosság 12 százalékát érinti, elsősorban az idősebb korosztályt (65 év felett 26 százalék), utóbbiban pedig minden 10. magyar lakos szenved.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.