Szervátültetés: a britek elvetik a feltételezett beleegyezés elvét

Független Hírügynökség
megjelent:

Nagy-Britanniában szakértők elvetették azt az elvet, amely szerint egy halottról feltételezik, hogy beleegyezett szerveinek orvosi felhasználásába, hacsak életében nem tett ellenkező értelmű nyilatkozatot. Egy speciális kormányszakértői testület ilyen javaslatot terjesztett a kabinet elé, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál.

Gordon Brown brit kormányfő és a tisztifőorvos eddig a szervátültetésbe való feltételezett beleegyezés híve volt. Ez a tábor azt remélte, hogy a feltételezett beleegyezés gyakorlatával 10-15 százalékkal lehetne növelni a szervátültetések számát, és ezzel évente emberek ezreit lehetne megmenteni. A szervadományozások számában Nagy-Britannia Európában a legutolsók között van.

A szakértői bizottság azonban a világ számos országának gyakorlatát elemezve az ellenkező következtetésre jutott. A 400-oldalas beszámolójának főbb megállapításai szerint a feltételezett beleegyezés másutt sem növeli a rendelkezésre álló szervek számát. Ellenben a beleegyezés feltételezése alapján végzett transzplantációk aláássák az orvosok iránti bizalmat. Különösen az intenzív osztályok betegei és a hozzátartozóik hajlamosak elhinni az olyan híreszteléseket, hogy a betegek egyes szerveit még életükben eltávolítják.

Éppen ezért az intenzív osztályok orvosai már korábban aggodalmuknak adtak hangot a feltételezett beleegyezés koncepciója miatt.

A brit orvosi kamara a "puha" feltételezett beleegyezési rendszer híve. Eszerint az elhunytat akkor sem kezelik automatikus donorként, ha nem tett életében elutasító nyilatkozatot, hanem előbb kikérik a hozzátartozók beleegyezését.

Számos orvos szerint az automatikus beleegyezés feltételezése sem oldaná meg a szervátültetési gondokat. A veseátültetések számának emelésére például technikailag nem alkalmas a brit rendszer, akkor sem, ha több volna a donor.

A szakértői bizottság azt javasolja, hogy növeljék a szóba jöhető családokkal dolgozó donorkoordinátoroknak, valamint azoknak a szakorvosoknak a számát, akik a beültethető szervek kioperálásával foglalkoznak. Egyidejűleg pedig tartsanak több felvilágosító kampányt.

A szakértői jelentés nem kötelezi a londoni kormányt, amely dönthet a feltételezett beleegyezés szisztémája mellett, amihez módosítani kell egy törvényt.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.