A HCV fertőzöttség helyzete Magyarországon

szerző: Dr. Makara Mihály
megjelent:

A felmérések alapján Magyarországon a lakosság körében a hepatitis C vírus (HCV) előfordulása 0,5-0,7%, azaz hetvenezer ember találkozott a vírussal és közülük ötvenezer ma is hordozza, illetve terjeszti a betegséget.

Az előfordulási gyakoriság jóval magasabb (kb. 2%) a 45 év feletti emberek között. A kórházba járó, egészségügyi ellátást rendszeresen igénybe vevő betegek között az arány még magasabb; így például egy francia vizsgálatban a CT-vizsgálatra kerülő betegek között 9 százalékos előfordulási gyakoriságot találtak.

Májgyulladásos betegek táplálkozása
A máj fontos szerepet tölt be a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcserében, a méregtelenítésben, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben, ezért a megbetegedések során ezek a létfontosságú funkciók károsodhatnak. Májgyulladásos betegek táplálkozása

A hepatitis C-ben szenvedő betegek többsége fáradékonyságon, illetve jellegtelen panaszokon kívül teljesen tünetmentes, sőt akár májenzim értékeik is a normál tartományban lehetnek. A betegség igen lassan, 20-50 év alatt pusztítja a máj állományát, míg végül a májzsugor, majd a májrák kialakul. Leginkább akkor kell gyanakodni a hepatitis C vírus jelenlétére, ha a korcsoport, illetve a rizikótényezők erre utalnak, úgy mint az 1992 előtti vérátömlesztés, kábítószer-használat, börtönviselt, tetovált ember. A betegség terjedése manapság ritka, de a tűsérülés 1-3% valószínűséggel átviheti a vírust, egészségügyi dolgozók között ennek megfelelően szintén az átlagot meghaladó gyakorisággal találkozhatunk a HCV-vel.

Ha tűsérülés ér egy egészségügyi dolgozót vagy - pl. egy sérülés ellátásakor - valaki vérrel kerül kapcsolatba, akkor fontos, hogy azonnal megvizsgálják azt a személyt, akinek a vére fertőzést okozhatott.

Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja a gyorsteszt, mely megbízható és szerencsére már hazánkban is rendelkezésre áll.

(Dr. Makara Mihály)

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.