Rejtélyes csókbetegség terjed Somogyban

sonline.hu
megjelent:

A nyállal terjedő vírusfertőzés hetekre ágyba dönti a fiatalokat Somogyban. Aki már egyszer megfertőződött, az a védettséget is megszerezte.

Papp Erzsébet, a Kaposi Mór Oktató Kórház infektológiai osztályának főorvosának tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban minden héten kórházba kerül egy-két fiatal beteg Somogyban a csókbetegségnek is nevezett vírusfertőzéssel, a mononukleózissal, amely legkönnyebben nyállal terjed – írja a sonline.hu.

Ez egy rendkívül hosszan, több mint egy hónapig is elhúzódó betegség, amely leginkább a tinédzserek között terjedő. A megbetegedés tünetei jellemzően fáradtság, rossz közérzet, fejfájás, torokfájás, majd mandulagyulladással és a nyirokcsomó megnagyobbodásával folytatódik.

A betegségnek csak a tüneteit tudják kezelni, maga a kórokozó a szervezet által termelt ellenanyagok segítségével a vérből mutatható ki.

A csókbetegség

A mononucleosis infectiosa olyan heveny megbetegedés, mely leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban fordul elő. A diagnózis felállításához laboratóriumi vizsgálat szükséges, mert pusztán a fizikális jelek alapján a betegség nem határozható meg. A csókbetegség avagy mononucleosis infectiosa

(Sonline)

Cikkajánló

A csókbetegség avagy mononukleózis

Dr. Kónya Judit, családorvos
Mononukleózis
A mononucleosis infectiosa (magyarosan mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny vírusos megbetegedés. A mononukleózist nevezik Pfeiffer-féle mirigyláznak, illetve csókbetegségnek is, utalva ezzel a kór leírója mellett a fő terjedési mechanizmusra (nyál útján).
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.