Anonim HIV szűrés TAJ-kártyával?

Független Hírügynökség
megjelent:

A TASZ munkatársai idén tavasszal "tesztelték le" az anonimnak mondott szűrőpontokat, és a legtöbb esetben azt tapasztalták, hogy csak taj-kártya ellenében vállalják a vizsgálatot.

Az AIDS áldozataira, illetve a HIV szűrés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársai az AIDS Világnapjának előestéjén. A civilek hétfő délután hat órakor gyertyagyújtással emlékeznek az Egészségügyi Minisztérium Arany János utcai épülete előtt, és felszólítják az állami szerveket arra, hogy teljesítsék az AIDS-elleni küzdelemben vállalt feladataikat.

HIV-fertőzés tünetei a szájban
Melyek azok az elváltozások, amik alapján HIV-fertőzésre is gyanakodhatunk?
A HIV első tünetei >>

Idén szeptember végéig 102 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon és 8-an haltak meg AIDS-ben, ezért a megemlékezésen 102 piros és 8 fekete gyertyát gyújtanak meg a civilek.

A TASZ szerint a statisztikák évről évre rosszabbodnak annak ellenére, hogy Magyarország rendelkezik Nemzeti AIDS Stratégiával, és annak végrehajtásáért felelős Nemzeti AIDS Bizottsággal.

Növekszik a pozitív eredmények száma

"Sajnos évről évre emelkedik a frissen szűrtek között a pozitív eredmények aránya, különösen a fiatalok körében.

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti majd őket. Jogos a félelmük?
Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?>>

A Nemzeti Alaptantervben szereplő, egészségügyi nevelés tantárgy keretében lehetne beszélni a szerzett immunhiányos betegségről, illetve a védekezésről az iskolákban, ez azonban úgy tűnik, kevés helyen valósul meg" - mondta el a Független Hírügynökségnek Bagyinszky Ferenc, a TASZ HIV/AIDS programvezetője.

A civilek szerint mindenekelőtt növelni kellene a szűrések számát, hisz jelenleg körülbelül évi 60 ezer vizsgálatot végeznek el, amely harmad annyi, mint például Szlovéniában.

A 60 ezer szűrésből mindössze 8 ezer anonim, amely meglehetősen furcsa, hisz elvileg mindenkinek joga van a névtelen és térítésmentes szűréshez - mondta Bagyinszky Ferenc.

Valóban Anonim, az Anonim?

Hozzátette, a TASZ munkatársai idén tavasszal "tesztelték le" az anonimnak mondott szűrőpontokat, és a legtöbb esetben azt tapasztalták, hogy csak taj-kártya ellenében vállalják a vizsgálatot.

Így már kezdettől fogva sérül az anonimitás - mondta Bagyinszky Ferenc.

A civilek a Nemzeti AIDS Bizottságnak is eljuttatták az esetről készült tanulmányt, amely azt ígérte, változtatnak a rossz gyakorlaton.

A nyilvános megemlékezéssel ennek is szeretnének nyomatékot adni a civilek.

A HIV-fertőzéstől az AIDS-betegségig

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is szúrásos balesetek kapcsán is. Milyen szakaszai vannak a betegségnek? Melyek a főbb ismertetőjegyei? >>

(FH)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg összeállítás - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász ; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.