Elhízás: megelőzés már a születés előtt?

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

Az elhízás korunk egyik leggyakrabban előforduló betegsége, a fejlett országokban pedig jelentős népegészségügyi problémának is számít. Mint minden betegséget, az elhízást is egyszerűbb és célszerűbb megelőzni, mint kezelni.

A jól működő egészségpolitikával rendelkező országokban, fokozott figyelmet fordítanak az elhízás kezelésére, de még inkább annak megelőzésére, hiszen ezáltal tetemes mennyiségű ráfordítás megtakarítható, így csökkentve az államkassza kiadásait.

Sajnos nemcsak a felnőtt populáció szenved a betegségben, hanem napjainkra a gyermekkori elhízás is jelentős mértéket öltött. Ez azért is veszélyes, mert már ebben a meghatározó életkorban számolnunk kell az elhízáshoz kapcsolódó társbetegségekkel, a testi, lelki, szellemi fejlődés zavaraival.

Ha a szülő tudná, hogy már a születés előtt megelőzhetné gyermeke későbbi elhízását, vajon változtatna életmódján? Talán az alábbi kutatási eredmények meggyőzik a kétkedőket!

A dohányzás a legkönnyebben mellőzhető tényező

Ellenőrizze magát!

1975 és 2005 között folytattak kutatásokat az Egyesült Államokban abból a célból, hogy igazolni tudják az anyai betegségek, illetve bizonyos káros szenvedélyek, kórállapotok hatását a születendő gyermek későbbi elhízására.

A fenti anyai tényezők függvényében, vizsgálták a gyermekek BMI-jét (Body Mass Index) 5 és 21 éves kor között. A vizsgálatok során több olyan tényező is igazolódott, mely az anya életmódváltásával kiküszöbölhető lenne, így megelőzhetővé válna a gyermek elhízása.

Melyek azok az anyai betegségek, kórállapotok, melyek leggyakrabban társulnak gyermekük elhízásával? Az anyai cukorbetegség (a terhesség előtt már meglévő és a terhesség alatt kialakuló egyaránt), az anyai alultápláltság és a dohányzás.

Ezek közül a dohányzás a legkönnyebben kiiktatható tényező, de helyes minőségi táplálkozással és kalóriabevitellel az alultápláltság is kezelhető. A cukorbetegség kérdése már bonyolultabb, de diétával, mozgással és/vagy gyógyszeres kezeléssel a vércukorszint is megfelelően beállítható.

Miért fontos már ekkor az elhízás megelőzése?

A gyermekkori elhízáshoz leggyakrabban társuló betegségek közé tartozik, a korai kezdetű 2-es típusú cukorbetegség, a gyermekkori magas vérnyomás betegség, a metabolikus szindróma.

Számos egyéb kórkép is gyakrabban fordul elő az elhízott gyermekeknél, a szellemi és testi fejlődésben lemaradnak társaiktól, számolniuk kell a szociális kirekesztettséggel, a megbélyegzettséggel.

Gyermekeink egészsége a mi kezünkben van, felelősek vagyunk érte, már a születés előtt. Helyes életmóddal nemcsak saját egészségünket, de az övét is megóvjuk.

(Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.