Gyermekorvosok fontos figyelmeztetése

infostart.hu
megjelent:

Egy új kutatás szerint a digitális képernyő előtt töltött túl sok idő hatással van a gyerekek agyának fejlődésére: az amerikai gyermekorvosok nem tanácsolják a kisgyerekek digitális médiahasználatát.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 300 millió dolláros (85 milliárd forintos) költségvetéssel elkészült tanulmánya kimutatta, hogy a naponta több mint hét órát monitor előtt töltő 9-10 éves gyerekek agyának legkülső rétegén, amely az érzékszervi információkat feldolgozza, korai elvékonyodás jelei tapasztalhatók.

Felmerül az aggodalom

A tanulmány, amelyhez 4500 gyermek agyát vizsgálták képalkotó eljárással, arra irányult, hogy kimutassa, vajon függőséget okoznak-e a digitális eszközök, de a kutatóknak még több évi munkájába telik, míg megértik és értékelni tudják a hosszú távú következményeket.

Sok szempontból felmerül az aggodalom, hogy egyfajta természetes, ellenőrizetlen kísérlet közepében vagyunk mi, kutatók, amelynek alanyai a következő generáció gyermekei - magyarázta Dimitri Christakis, az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia legfrissebb ajánlásairól szólva. Az akadémia új irányelveiben azt ajánlja a 18-24 hónaposnál fiatalabb kisgyermekek szüleinek, a videocsevegésen kívül ne engedjék őket digitális médiát használni.

A tanulmány első adatait 2019-ben tárják majd a nyilvánosság elé.

(infostart.hu)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Végh Márton, újságíró-szerkesztő
Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.