Legionella - A légiós baktérium

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
frissítve:

Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni a legionellosisról?

A Legionella baktériumok és élőhelyük

A Legionella vízszerető és melegkedvelő baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A baktérium 20°C fölötti hőmérdékleten életképes, de leginkább 30-45°C között tud a pangó vízben elszaporodni.

A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccelő flakonok.

A Legionellák nemzetségének több mint 30 faját ismerjük, de a klinikai fertőzések java részét (90 százalék) a Legionella pneumophila okozza. További altípusa a Legionella longbeachae, amely elsősorban a tengeren túlon van jelen.

A legionellosis (legionellózis, légiós vagy legionárius betegség) betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, emberről emberre történő terjedése nem bizonyított. Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut, ezért például lenyelve nem okoz megbetegedést. Ha porlasztott formában (aeroszol) belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva különböző légúti megbetegedéseket, súlyos esetben nehezen gyógyítható atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Melyek a Legionella-fertőzés tünetei?

A legionellózisnak klinikailag és epidemiológiailag két formája van:

  1. a Pontiac-láz - a Legionella-fertőzés enyhébb formája, amely nem jár tüdőérintettséggel,
  2. a Legionella-pneumónia (legionárius betegség) - a baktérium által okozott súlyos, az esetek jelentős részében halálos atípusos tüdőgyulladás.

A betegség az esetek döntő többségében az enyhe lefolyású Pontiac-láz. Sokszor észre sem vehető tüneteket okoz, enyhe változata influenzaszerű tünetekkel: lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal, nyirokcsomó-megnagyobbodással jár. Lappangási ideje 2-10 nap. Nincs olyan egyéni jellegzetessége, amely könnyűvé tenné a felismerését. Többnyire spontán rendeződik.

Tüdőérintettség esetén súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé tudatzavar és hasmenés társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri, amelyhez társulhat nehézlégzés is.

Klinikai tünetek leginkább akkor következnek be, ha más rizikótényező is jelen van, mint pl. dohányzás, 50 év feletti életkor, idült tüdőbetegség, immunhiányos állapot, cukorbetegség, krónikus vesebetegség.

A legionellosis megállapítása

A Legionella baktériumot háromféleképpen lehet kimutatni vérből, légúti váladékból és vizeletből.

A legáltalánosabban használt diagnsztikai eljárás a vizelet antigén teszt. Ez adja ugyanis a leggyorsabb eredményt, míg a kórokozó tenyésztése hosszadalmas folyamat lenne. A vizelet felszívódik egy pálcára, majd azt a tesztbe helyezik. Ennek szűrőpapírján ellenanyag található, ami felszívja az antigént. Az előhívás körülbelül 15 percig tart. Ha két csík jelenik meg, akkor az eredmény pozitív.

A tesztnek számos hátránya is van, enyhébb esetekben a korai fázisban álnegatív eredményt adhat, illetve sajnos csak a Legionella leggyakoribb 1-es szerotípusát képes kimutatni, az esetek 20 százalékában azonban egyéb szerotípusokkal is számolni kell.

A Legionella-fertőzés megelőzése

A legionellosis kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban, ennek ellenére becslések szerintötször-hatszor annyi a valódi beteg, mint a bejelentett.

Nagy kockázatú közegnek tekinthető minden olyan intézmény, ahol 20-50 °C hőmérsékletű víz van, amely a használat során vízpermetté alakulhat át, illetve azok a vízrendszerek, ahol fennáll a pangás lehetősége. A fertőzés ellen - az aeroszol útján történő terjedés miatt - a kézmosás, a személyes és az otthoni környezeti higiénia nem használ.

1976-ban egy veterán legionárius gyűlésen 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, mert a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedett egy újonnan azonosított baktérium - innen kapta nevét a Legionella baktérium, illetve a legionárius betegség.

Hol szaporodhatnak el a Legionella baktériumok?
A leginkább hangsúlyozott feltevéssel szemben nemcsak a légkondícionáló berendezések terjeszthetik a Legionella baktériumot. Oda kell figyelni a szökőkutak, a párásítók, a kerti locsolók, magas nyomású tisztítók, a pezsgőfürdők, a házak melegvízrendszerének megfelelő tisztítására is. Egy kutatás szerint a megbetegedések jelentős részét a gépkocsik ablakmosó folyadéka okozza, ezért gyakoribb a fertőzés a hivatásos gépkocsivezetők körében.
A kórokozó nyáron Magyarországon is gyakori, illetve számításba kell venni trópusi utazások során is a megfertőződés lehetőségét.
Mivel a baktérium szaporodásához vízre van szükség, az otthoni légkondicionálók beltéri egységei és a gépkocsi klímaberendezések kapcsán nem kell tartani a fertőzéstől. A legnagyobb problémát a nagyobb intézmények vizet felhasználó klíma rendszerei, illetve más otthoni vagy középületekben található vízrendszerek jelentik.

Mivel a megfertőződés ellen nincs megfelelő módszer, ezért nagyon fontosak azok a lépések, melyeket a Legionella terjedésének elkerülése érdekében lehet tenni:

  • a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése, mert azok komoly járványokat okozhatnak;
  • a háztartásban található pangó vizek (akvárium, pezsgőfürdő, párásító) rendszeres tisztítása, cseréje, fertőtlenítése;
  • a nagy kiterjedésű vízrendszerrel rendelkező létesítmények (pl. közfürdők, nedves hűtőtornyok, kórházak, szociális intézmények) vízrendszerének rendszeres ellenőrzése.

Bővebben A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

Úgy tűnik, pusztán szerencse kérdése, ki betegszik meg a Legionella baktériumtól, azonban a 2016. február 4-én hatályba lépett szabályozás által jelentősen csökkenthető a légiós betegség kialakulásának kockázata hazánkban is.

Jogszabály a Legionella-fertőzés megelőzéséért
Hazánkban sokáig nem volt szabályozva a Legionella baktérium kötelező szűrése az intézmények számára. Ezen változtat az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé és 2016. február 4-én lépett hatályba.
A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (pl. egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, közfürdőkben a 30 °C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.
Az Országos Közegészségügyi Központ 2016. január 16-án adta ki a módszertani útmutatóját a kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról.

Kezelhető a legionellosis?

A legionellosis terápiáját leginkább az egyén immunológiai állapota befolyásolja, valamint az, hogy időben megkezdik-e a gyógykezelést.

A Legionella baktériumok által okozott atípusos tüdőgyulladás kezelése azért jelent kihívást, mert a gyakran használt penicillin antibiotikumok nem hatnak rá. Ha nem sikerül időben diagnosztizálni a tüdőgyulladás kórokozóját, a kezelés sikertelen lehet, ilyen esetben a legionellózis halálozási rátája a 90 százalékot is eléri.

A kórokozók sajátos tulajdonságait szem előtt tartva, a megfelelően megválasztott antibiotikumok segítségével a bakteriális eredetű atípusos tüdőgyulladás eredményesen kezelhető, 2-3 hetes specifikus antibiotikum-terápiával elérhető a teljes gyógyulás.

WEBBeteg logo

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus
További felhasznált forrás: Miért nehéz a diagnózis? (DRportal), Független Hírügynökség

Cikkajánló

Visszérkrémek
Visszérkrémek

Használhatnak, de csak egy darabig.

Vitaminok
Vitaminok

Alapvető tudnivalók a vitaminokról.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.