A koronavírus nyáron sem alszik: ezeket a gyorsteszteket válaszd a teszteléshez!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A koronavírus legutóbbi hulláma tavasszal véget ért. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Covid-19 végérvényesen visszavonulót fújt volna. Az omikron variáns újabb alvariánsai ugyanis továbbra is szedik áldozataikat és hazánkban is egyre több a fertőzött. (x)

Most megmutatjuk azt, hogy miért nem szabad a nyári időszakban sem túlságosan komolytalanul kezelni a járványt, hogy miért fontos a hullám utáni időszakban is rendszeresen tesztelni, és természetesen azt is, hogy hol szerezhetjük be a legújabb alvariánsok esetében is tökéletes, megbízható eredményt produkáló gyorsteszteket.

Covid-19 Magyarországon: hogy áll a koronavírus jelenleg?

Koronavírus tesztA nyár némi megkönnyebbülést hozott, hiszen a koronavírus legutóbbi hulláma tavasszal véget ért. Hétről hétre egyre kevesebb ember fertőződött meg Magyarországon a koronavírussal, és a fertőzésben elhunytak száma is jelentősen csökkent. Ezután sokan fellélegeztek, hiszen úgy gondolták, a járványnak végleg vége.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez ilyen formában nem igaz. A Covid-19 ugyanis nem tűnt el teljesen, sőt a jelenlegi helyzet szerint hamarosan újabb, hatodik hullámra kell felkészülnünk. Ráadásul úgy tűnik, a betegség idén nem fogja megvárni az őszt. Ezt az egyik legpontosabb előrejelzés, a szennyvízvizsgálat is kimutatta.

Nem csak hazánkban, de a környező országokban is jelentős növekedésnek indult a fertőzöttek száma. Sőt, Európa-szerte hasonló a helyzet. A koronavírus új hulláma Németországban már egy hónapja szedi új áldozatait, a fertőzöttek számának átlaga egy hét alatt 116,6 százalékkal emelkedett. Éppen ezért az ország lakóinak ismét maszkot kell viselniük zárt térben és a védelem érdekében be kell adatniuk a negyedik oltást is.

De hasonló a helyzet Olaszországban és az Egyesült Királyságban is. Nagy-Britanniában például egyetlen hét alatt közel félmillióval nőtt az esetszám, ami mindenképp aggodalomra ad okot.

Melyik variánstól kell jelenleg tartanunk?

Míg a tavaszi szezonban a Covid-19 omikron (B.1.1.529) variánsától kellett tartanunk, úgy tűnik, a nyárra megérkezett a vírus két újabb, BA.4 és BA.5 jelű alvariánsa. Ezek többnyire enyhe lefolyásúak. A tünetek közt az orrfolyás, a torokfájás, a folyamatos köhögés, a fejfájás és a fáradtság is megtalálható, de a WHO szerint a betegek egyharmada lázas is lett.

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az új mutánsok rendkívüli terjedőképességgel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy nyáron sem vagyunk biztonságban tőlük, és akár a védőoltás és a korábbi fertőzések nyújtotta immunitást is képesek lehetnek áttörni.

Jó hír azonban, hogy az új alvariánsok jóval enyhébb tüneteket produkálnak a tavaszi hullámért felelős omikron variánsnál. Az oltottak kevésbé vannak veszélyben, azonban fontos, hogy a súlyos betegséggel élők saját védelmük érdekében nyilvános helyeken maszkot viseljenek.

Most érdemes igazán tesztelni. Hogy miért?

A nyári szezon különösen veszélyes lehet a vírus terjedése szempontjából. Ennek oka, hogy az alapvetően enyhe tünetek miatt sok beteg nem gyanakszik Covid-19 fertőzöttségre, éppen ezért nem szán időt és energiát a megfelelő tesztelésre sem. Ez különösen veszélyes abban az időszakban, mikor nyaralunk, utazunk, fesztiválozunk és alapvetően sok emberrel érintkezünk.

Ennek köszönhetően a vírus hamar berobbanhat, és előfordulhat, hogy a korábbi hullámoknál hamarabb, még az ősz beköszönte előtt visszatér. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az olyan tüneteket is komolyan vegyük, melyeket eleinte egy egyszerű megfázás előjelének gondolnánk. Könnyen lehet ugyanis, hogy a torokfájás és a levertség a lappangó koronavírus hatása. Egy antigén gyorsteszt segítségével ez könnyedén megállapítható, és hatékonyan elkerülhetővé válik a vírus tovább terjedése.

Milyen antigén gyorstesztet válasszunk az aktuális fertőzés kimutatására?

Annak érdekében, hogy megbízható eredményt kapjunk, fontos, hogy olyan gyorstesztet kell választanunk, mely az új omikron alvariánsok kimutatására is alkalmas. Szerencsére már több ilyen hatékony megoldás is elérhető a Carbon Medical-nál. A Carbon Medical webáruházában otthoni és professzionális felhasználású, megbízható Covid-19 gyorstesztek széles választékát találja, amelyek a vírus összes variánsát képesek kimutatni.

Többek közt a Hightop Biotech koronavírus COVID-19 antigén gyorsteszt, mely külső orrüregi mintából képes kimutatni az esetleges fertőzöttséget. Amennyiben pedig egyszerűbben és gyorsabban elvégezhető megoldást szeretnénk, választhatjuk az Orawell nyalókás, egylépéses gyorstesztet is.

Ez a teszt az emberi nyálban jelen lévő koronavírus antigének kvalitatív kimutatására szolgál, és leginkább a koronavírus fertőző betegség korai diagnózisában nyújt segítséget. Használatával 15 perc alatt egyszerűen, a nyálból kimutatható, hogy a koronavírus fertőzés fennáll-e jelenleg a szervezetben.

De járvány idején természetesen az egyéni tesztelés mellett nem szabad megfeledkezni a céges tesztelésről sem. Annak érdekében, hogy a munkavállalóink a lehető legkevésbé legyenek kitéve az új omikron alvariánsok által okozott veszélynek, nagyobb, 10 darabos vagy 20 darabos kiszerelésű Vazyme antigén gyorstesztet is vásárolhatunk, mely orrüregből (3-4 cm), orrgaratból vagy szájgaratból vett minta alapján képes kimutatni a fertőzöttséget.

Az antigén gyorstesztek használatával közel 99 százalékos pontossággal mutatható ki a fertőzés jelenléte, ami azt jelenti, hogy használatukkal könnyedén megállapítható, hogy a környezet egészségének érdekében szükséges-e a tesztelt páciens azonnali elkülönítésének megkezdése.

Mennyire lehetünk védettek egy újabb hullámmal szemben?

Végül, de nem utolsósorban fontos megemlítenünk azt is, hogy nem feltétlenül van biztonságban az sem, aki már átesett a betegségen, vagy épp a vakcina beadatása miatt elméletben védettséget élvez ellene. Éppen ezért érdemes a hullám előtt ellenőrizni a koronavírus ellen termelődött antitestek számát a védőoltás vagy a betegség lefolyása után a szervezetünkben.

Erre a célra tökéletes megoldást jelent a Hightop Biotech koronavírus IgM/IgG antitest teszt, mely szérum-, plazma- vagy vérminta segítségével segít kimutatni azt, hogy korábban átestünk-e a fertőzésen vagy a védőoltás után termelődött-e koronavírus elleni antitest a szervezetünkben.

Legyen szó az aktuális koronavírus fertőzés megállapításáról vagy a Covid-19 ellen termelődött ellenanyagok kimutatásáról, a Carbon Medical weboldaláról megbízható minőségű, pontos koronavírus gyorstesztek közül válogathat kedvező áron, 1 munkanapos szállítással!

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.