Tragédia a Vid melleti erdőben

Dr. Veress Dóra
szerző: Dr. Veress Dóra, pszichiáter - MTI/WEBBeteg
megjelent:

Orvos szakértő vizsgálja, hogy valóban önkezűség okozta-e a V i d m e l l e t t i erdőben szombaton holtan talált két férfi halálát - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Kómár Viktória elmondta: a rendőrségi helyszíni vizsgálat során felvetődött az önkezűség gyanúja; az ajkai rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálatot indított, és orvos szakértő feladata megállapítani, hogy valóban önkezűség történt-e. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon ugyanakkor lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt indult eljárás a fiatal férfi esetében - tette hozzá a szóvivő.

A Veszprém megyei mentőszolgálat vezetője, Lattenstein János szombaton az MTI-nek azt mondta: délután fél ötkor kapták a jelzést arról, hogy a Kisszőlős, Vid és Csögle által alkotott háromszögben, az erdőben feltehetően vadászfegyvertől sérült meg két ember. A helyszínre kiérkező mentők már nem tudtak segíteni a fejsérülést szenvedett férfiakon - erősítette meg.

"Cry for help" - Az öngyilkosság megakadályozható?

Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Azt a vágyat fejezi ki, hogy a másik fél felismerje a jelzés mögötti elkeseredést és reagáljon arra. Öngyilkosság - Megakadályozható lenne?>>

Pap Gyula, a Veszprém megyei, dabronyi székhelyű Marcal-Bitvaközi Vadásztársaság elnöke vasárnap az MTI-nek azt mondta: a társaság egyik sportvadász tagja a 18 éves fiával és az élettársával együtt szabályosan, az előírásoknak megfelelően ment ki vadászni a közeli erdőbe. Nem sokkal azután, hogy elfoglalták helyüket, az apa nagyon súlyos szabálytalanságot követett el: átadta a fegyverét a fiának, s magára hagyta őt a magaslesen.

Az apa egy másik magaslesen foglalt helyet, hogy onnan vadásszon; röviddel ezután a fiú egy lövés következtében életét vesztette - közölte a vadásztársaság elnöke, hozzátéve: az apa ezt vélhetően nem tudta feldolgozni, s miután az élettársa magára hagyta a fiával, hogy segítséget hívjon, a 60 éves férfi maga ellen fordította fegyverét.

Mi vezethetett az apa öngyilkosságához?

Egy közeli családtag hirtelen bekövetkező, tragikus halála mindig nagyon megviseli az életben maradott hozzátartozókat. Ilyenkor a legkülönfélébb érzések kavarognak a túlélőkben: a harag, a bűntudat, az önvád, a szégyen és a csalódottság egyszerre jelentkezik. Így lehetséges, hogy a 18 éves fiát holtan találó apa is sokkot kapott a helyszínen. Zaklatott idegállapotához hozzájárult, hogy úgy érezhette komoly része volt az események ilyeténalakulásában. A felelősség és a nyomában kialakuló bűntudat vezethetett oda, hogy ő maga is öngyilkosságot követett el.

Az életben maradt élettárs helyzete nagyon nehéz. Ő két családtagját veszítette el váratlanul, ráadásul szembe kell néznie azzal a kérdéssel is, hogy megmenthette-e volna a férjét, ha nem hagyja egyedül? A hirtelen veszteség miatt kialakult érzelmi hullámzások és a fokozott önvád miatt könnyen előfordulhat, hogy elszigetelődik környezetétől, és hosszabb távon képtelenné válik új emberi kapcsolatok kialakítására.

(MTI/ WEBBEteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.