Nem javult az éretlen újszülöttek túlélési aránya

MTI
megjelent:

A terhesség nagyon korai szakaszában született babák kicsit tovább élhetnek, mint tíz éve, ám ugyanakkora valószínűséggel halnak meg még a kórházban - jelentették hétfőn amerikai kutatók.

A tanulmányban szereplő 22. terhességi héten született magzatok közül valamennyi meghalt, a 24. hétre születettek közül is csak minden második maradt életben. "Igen bonyolult etikai kérdés ez minden érintett számára" - véli Pamela Donohue, a baltimore-i Johns Hopkins Gyerekközpont munkatársa, a tanulmány vezetője.

A kutatócsoport 160 nőt vizsgált két időszakaszban: 1993 és 1995 között, valamint 2001 és 2003 között. Mindannyian a 22. és a 24. terhességi hét között adtak életet gyereküknek.

A második időszakaszban fejlettebb eszközök álltak rendelkezésre a szülés levezetésénél, valamint korszerűbb antibiotikumok és szteroidkészítmények, hogy segítsék a magzat tüdejének fejlődését. Ezeket a koraszülötteket nagyobb eséllyel tették lélegeztetőre, kaptak korszerű gyógyszereket szívük és vérnyomásuk szabályozására és helyeztek be számukra mellkasi tubust.

Az így kezelt gyerekek átlagosan hét nappal éltek tovább, ám halálozási arányuk nem változott: a 22. terhességi héten született babáknál 100 százalék, a 24. héten világra jötteknél 46 százalék volt, függetlenül attól, melyik évtizedben zajlott a szülés.

Nem javult a túlélési esély

"Valójában az ebben a terhességi korban született csecsemők túlélése ugyanolyan, mint amiről 20 évvel ezelőtti jelentésünk szólt" - írták a kutatók az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklapban hétfőn közzétett tanulmányukban.

"Ha minden elérhető orvosi technológiát alkalmazunk is, az extrém éretlen állapotban világra jött csecsemők életét meghosszabbítjuk, de halálukat elkerülni nem tudjuk" - tették hozzá az orvosszakértők.

A kutatók szélesebb vitát és további tanulmányokat sürgetnek a beavatkozások mértékéről, valamint arról, mekkora szenvedést okoz mindez a gyerekeknek, családjuknak és az egészségügyi dolgozóknak.

Ezek a cikkek s érdekelhetik

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.