Új kísérleti módszer a vesekőképződés megelőzésére

Medipress
megjelent:

A vesekövek egyik típusában lévő kristályok növekedését gátló új módszer azzal a reménnyel kecsegtet, hogy segítségével megelőzhető lesz a rendkívül erős fájdalommal járó lerakódások kialakulása.

A New York Egyetem kémiai tanszékének, Molekuláris Tervezőintézetének és orvostudományi karának kutatói a Wisconsin Egyetemen dolgozó munkatársaikkal együtt molekuláris szinten próbálták megtámadni a veseköveket, ezért megvizsgálták a belőlük származó kristályokat.

A kutatók a nanométer nagyságrendű tárgyak megfigyelésére alkalmas atomerő-mikroszkóppal vizsgálták a vesekövek egyik típusát alkotó L-cisztin kristályok növekedését. E kristályok növekedésének ismeretében a kutatók aztán kiválaszthattak egy kémiai anyagot, amely gátolja ezt a folyamatot. „A felfedezés új megközelítésmódhoz vezethet a cisztin kövek megelőzésében a kristályképződés akadályozása révén” – nyilatkozta Michael Ward, a tanulmány társszerzője.

„Ráadásul az eredmény ékes bizonyítéka annak, milyen jelentős előrelépéseket lehet tenni a természettudományok és az orvostudomány képviselőinek együttműködésével.” Az L-cisztinből álló vesekövek a becslések szerint 20 ezer embert érintenek az Egyesült Államokban. Ez a szám elmarad a kalcium-oxalát-monohidrát kövektől szenvedőkétől, de az L-cisztin kövek nagyobbak, gyakrabban kiújulnak, és nagyobb eséllyel okoznak krónikus vesebetegséget.

Bár viszonylag ritkán okoznak maradandó károsodást, a vesekövek rendkívül nagy fájdalommal járhatnak, és időnként műtéti úton, vagy hanghullámok segítségével kell eltávolítani. Az L-cisztin kövek megelőzésére felhasznált mai gyógyszerek számos mellékhatással, például hányingerrel, lázzal, kimerültséggel, bőrallergiával és túlérzékenységgel járhatnak. A kutatás eredményei a Science szakfolyóirat október 15-i számában olvashatók.

Ha érdekli bővebben, hogy milyen típusú kövek vannak, hogy lehet kezelni és megelőzni a panaszokat, a vesekőről részletesebben itt olvashat.

(Medipress)

Cikkajánló

Vesekövesség
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.