A forró tea gégerákot okozhat
Akik tűzforrón isszák a teát, sokkal könnyebben kapnak gégerákot, mint azok, akik a meleg vagy langyos teát részesítik előnyben, derítették ki iráni tudósok.
A torok és a nyelőcső rákos megbetegedése a dohányzással és az alkoholfogyasztással is összefügg, de a forró italok is kockázati tényezőnek számítanak, mert feltehetően károsítják a szöveteket. A tanulmány a British Medical Journal című orvosi lapban jelent meg.
Iráni kutatók ennek próbáltak utánajárni Golesztan tartományban, amely a világ azon területei közé tartozik, ahol a legmagasabb a nyelőcsőrák előfordulása. A környék lakói nagy mennyiségben fogyasztanak forró fekete teát: átlagosan egy ember naponta több mint egy literrel iszik meg. Viszont ritka a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
Legjobb 65 Celsius alatt
A Teheráni Egyetem orvosi karának kutatói megvizsgáltak 300 olyan személyt, akinél torokdaganatot diagnosztizáltak, összehasonlításképpen pedig 571 környékbeli egészséges embert.
Azok körében, akik forrón (65-69 Celsius fokosan) itták a teát, kétszer olyan gyakori volt a torokrák, mint azoknál, akik 65 fokalatti hőmérsékletű meleg vagy langyos teát ittak. A 70 fok feletti hőmérsékletű tea fogyasztásánál már nyolcszor magasabb volt a rák kockázata.
Pánikra azért nincsen ok, a legtöbb ember nem ilyen forrón issza a teát. Korábbi felmérések szerint a briteknél például az átlagos fogyasztási hőmérséklet 56-60 Celsius fok. Minden esetre az orvosok azt ajánlják, hogy jobb legalább 4 percet várni, mielőtt elkezdjük kortyolgatni a forró italt.
Az iráni tanulmány szerint az elfogyasztott tea mennyisége és a rák között nincsen összefüggés.
Tovább Gégedaganatok - Tünetek, okok és kezelés
(FH)