A forró tea gégerákot okozhat

Független Hírügynökség
megjelent:

Akik tűzforrón isszák a teát, sokkal könnyebben kapnak gégerákot, mint azok, akik a meleg vagy langyos teát részesítik előnyben, derítették ki iráni tudósok.

A torok és a nyelőcső rákos megbetegedése a dohányzással és az alkoholfogyasztással is összefügg, de a forró italok is kockázati tényezőnek számítanak, mert feltehetően károsítják a szöveteket. A tanulmány a British Medical Journal című orvosi lapban jelent meg.

Iráni kutatók ennek próbáltak utánajárni Golesztan tartományban, amely a világ azon területei közé tartozik, ahol a legmagasabb a nyelőcsőrák előfordulása. A környék lakói nagy mennyiségben fogyasztanak forró fekete teát: átlagosan egy ember naponta több mint egy literrel iszik meg. Viszont ritka a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Legjobb 65 Celsius alatt

A Teheráni Egyetem orvosi karának kutatói megvizsgáltak 300 olyan személyt, akinél torokdaganatot diagnosztizáltak, összehasonlításképpen pedig 571 környékbeli egészséges embert.

Azok körében, akik forrón (65-69 Celsius fokosan) itták a teát, kétszer olyan gyakori volt a torokrák, mint azoknál, akik 65 fokalatti hőmérsékletű meleg vagy langyos teát ittak. A 70 fok feletti hőmérsékletű tea fogyasztásánál már nyolcszor magasabb volt a rák kockázata.

Pánikra azért nincsen ok, a legtöbb ember nem ilyen forrón issza a teát. Korábbi felmérések szerint a briteknél például az átlagos fogyasztási hőmérséklet 56-60 Celsius fok. Minden esetre az orvosok azt ajánlják, hogy jobb legalább 4 percet várni, mielőtt elkezdjük kortyolgatni a forró italt.

Az iráni tanulmány szerint az elfogyasztott tea mennyisége és a rák között nincsen összefüggés.

Tovább Gégedaganatok - Tünetek, okok és kezelés

(FH)

Cikkajánló

Gégerák - Tünetek, okok és kezelés

Dr. Baki Márta, onkológus
Gégerák
Milyen tényezők növelik a gégerák kialakulásának kockázatát? Milyen tünetek utalhatnak a betegségre? Hogyan diagnosztizálható? Hogyan történik a kezelése? Cikkünkben összefoglaljuk a válaszokat ezekre a kérdésekre.
A folsavhiány
A folsavhiány

Természetes folsavforrások.

Torokfájás
Torokfájás

Jó-e a csípős paprika ellene?

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Segítség

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Szondy Klára

Dr. Szondy Klára

Onkológus, Pulmonológus

Budapest