Felmérés az időskori fizikai aktivitás és az egészséges életmód fejlesztésére

Magyar Fitness és Egészségfejlesztési Szövetség
megjelent:

A Magyar Fitnesss és Egészségfejlesztési Szövetség (MFESZ) egy egyedülálló felmérésbe kezdett 2015-ben. A másfél évig tartó PAHA (Promoting Physical Activity and Health in Ageing) projekt fontos kiindulópontja lesz az Európa Tanács további időskori egészségfejlesztési programjának.

A nemzetközi vizsgálat keretében olyan 55-65 év közti férfiakat és nőket vizsgálnak, akik szeretnének az életmódjukon tartósan változtatni, a rendszeres mozgást is beiktatva életükbe. A program célja, hogy a felmérések eredményeit felhasználva egy prevenciós jellegű sztenderdizált időskori egészségfejlesztési protokollt dolgozzon ki. Ezáltal népszerűsítse és elérhetővé tegye hazánkban is a senior korosztály számára az aktív mozgást. A program szoros együttműködésben zajlik a fitnesztermekkel, amelyek beépíthetik a mindennapi foglalkozásaik közé ezáltal bővítve szolgáltatásaikat. Így az alacsony kihasználtságú időszakokat is eredményesen tölthetik ki.

A felmérés szerves része a személyi edzők speciális kiképzése, mely több hónapon keresztül folyt, különös tekintettel az adott korosztály sajátosságaira. Emellett a folyamatos szellemi támogatás és fejlesztés is fontos összetevője a kutatásnak.

Személyre szabott edzésprogram

A projekt első lépéseként minden jelentkezőről egy fizikai és mentális állapotfelmérés készül. Ezután kerül sor a személyre szabott edzésprogram kidolgozására, melyet 6 héten keresztül, heti három alkalommal a személyi edző segítségével és felügyeletével teljesít a résztvevő. A 6 hetes program befejeztével 3, illetve 6 hónap után újra sor kerül egy állapotfelmérésre, így nyerve hiteles adatokat a felmérés összegzéséhez. Ezek az eredmények adják majd az alapját a fent említett sztendedrizált időskori egészségfejlesztési protokoll kidolgozásának.

Értékes mérőműszer ajándékba

Azok, akik sikeresen vesznek részt a programban egy igen hasznos és értékes mérőműszert, egy 50.000 Ft értékű Technogym MyWellness Kulcsot kapnak, mellyel nem csak a hat hét során, hanem utána is figyelemmel kísérhetik fizikai állapotukat, hiszen a felmérést követően ajándékként megtarthatják.

A projektet az Európa Tanács kiemelt figyelemmel kíséri, hiszen a jövő nyugdíjellátásával szorosan összefüggő területet céloz meg. A kutatás ugyanis azt hivatott bebizonyítani, hogy a felmérésben használt edzésprogramok révén jelentősen fejleszthetők a szenior korosztály fittségi és egészségügyi indikátorai. Ezáltal nőhet a minőségi élettartalom.

A felmérés több Európai országban zajlik egy időben, köztük hazánkban is. Ha felkeltette érdeklődését a PAHA program, tájékozódjon a részvételi lehetőségekről:

Hiszen a rendszeres testmozgásról ötvenen túl sem kell lemondani, és ha az idő kerekét visszaforgatni nem is lehet, de lassítani mindenképp!

(Magyar Fitness és Egészségfejlesztési Szövetség)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Trombózis és Hematológiai Központ - Prof. dr. Blaskó György, véralvadási szakértő, belgyógyász, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.