Tejcukor-érzékenység
Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a lactose intolerancia H2 kilégzéses teszten kimutatott 0. perces 27 ppm-os kiinduló értékem (két hónapos tej, tejföl, tejszín mentes diétát követően) nem túl magas-e, esetleg nem jelez-e valamilyen bakteriális fertőzést a gyomorban ill. vékonybélben? Illetve szeretném megkérdezni, hogy ha a teszten kimutatott legmagasabb érték 210 ppm volt, ez jelentősséggel bír-e az érzékenység erősségére nézve, szigorúbb diétát kell-e követnem (pl. tejpor tartalomra is kell figyelni száraz élelmiszerekben)? Válaszát előre is köszönöm!
Dr. Plósz János válasza laktóz intolerancia témában
A vizsgálat során mért értékek az adott vizsgálóhelyen beállított vizsgálati rendszerre vonatkoznak. A 0. perces érték emelkedése csak azt mutatja, hogy tényleg vannak hidrogént termelő baktériumok a béltraktusban. A jelentős emelkedés utalhat a laktóz-intolerancia fokára, azonban azt, hogy, mennyi laktóz bevitelét képes még tolerálni, saját maga tudja kipróbálni (a teljes (veleszületett) laktáz-hiány igen ritka betegség).
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.