Sütés oliva olajjal
Dr. Csuth Ágnes
Kedves Asszonyom!
Nagy érdeklődéssel olvastam a" Mit kell tudni az olivaolajról" című ismertetését, hiszen a magam részéről csak a hidegen sajtolt kifejezéssel voltam tisztában, ezért az utazásaink során a házilag sajtolt olajat kerestük és hoztuk haza hideg étkezéseinkhez, illetve most találtam egy görög terméket, amelyre az volt írva az extra szűz mellé, hogy cold pressed., De ugyanezen termékcsaládnak csak egyik tipusán szerepelt ez a külön jelzés. Majd ellenőrzöm, hogy jól emlékezem-e, hogy azért más tipusnál is használják-e szűz jelzést, nem tüntetve fel a cold pressed megjegyzést. Összefoglalva nagyon örültem cikkének.
Viszont megerősítette kétejeimet, hogy miként lehet sütni olajban.És, ha szűz olivaolajban nem, akkor milyen olajban lehet? Ugye a zsír használatáról már régen leszoktattak. Nagyon megtisztelne, ha szakítana időt számomra a válaszra.
Válaszára számítva üdvözlöm
Sándor
Dr. Csuth Ágnes válasza olíva olaj témában
Kedves Sándor! Nagyon örülök visszajelzésének. A sütésre leginkább a hagyományos napraforgó olajat szokatuk javasolni, ugyanis a hidegen sajtolt olíva olajban a hő hatására olyan polymerek képződhetnek, melyek károsak a szervezet számára. Vannak már olyan olíva olajak is, amelyekre rá van írva, hogy sütésre is alkalmas, elviekben ezek olyan eljárással készültek, hogy a hő hatására nem alakulnak ki bennük káros anyagok, ezt fel szokták tüntetni a csomagoláson.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.