Hogyan táplálkozzak,

Ha eszem állandoan böfögök és puffadok, mi okozza? vAN EGY KIS REFLUXOM IS. Mit szedjkek,

Dr. Csuth Ágnes válasza haspuffadás témában

Kedves Hölgyem! A haspuffadás ellen az alábbit ajánlom figyelmébe: A puffadás és a teltségérzés kockázati tényezői A puffadás leggyakoribb oka a helytelen táplálkozási és életmódbeli szokásokra vezethető vissza, ezekben az esetekben az alábbi tényezők szokták a panaszokat előidézni: - Kevés rost fogyasztása. A bélrendszerben működő jótékony baktériumoknak szükséges van a prebiotikumokra, melyeket a rostok jelentik számukra, ha nincs kellő rostbevitel, akkor az emésztés zavarttá válhat, székrekedés, renyhe bélműködés, fokozott bélgázképződés alakul ki. - Az elégtelen folyadékbevitel szintén hajlamosít hasi panaszokra, székrekedésre, bélgázképződésre. A napi javasolt folyadékmennyiség 2-2, 5 l legyen, és érdemes szénsavmentes vizet választani, ugyanis a szénsavas italok értelemszerűen gázképződést okoznak, a cukros italok pedig sok fölösleges pluszkalóriát jelentenek és erjedésnek indulnak. - A fokozott mértékű levegőnyelés értelemszerűen puffadást okoz, ez felléphet a kapkodó étkezések, rágógumizás, beszéd közbeni levegőnyelés közben. - Az irritábilis bél szindróma számos változatos emésztőszervi tünetet produkál, köztük puffadást is, ez az egyik leggyakoribb elváltozás, mely gasztroenterológiai szakrendelésre vezeti a beteget. Oka egyrészt lelki, a stressz jelentős mértékben befolyásolja a tünetek alakulását, táplálkozási napló vezetése során fény, derülhet egyes élelmiszerek panaszt okozó hatására. A kórkép patofiziológiai alapja az, hogy a normális bélgázmennyiséget a kórképben szenvedő beteg fokozott bélfeszülésként, fájdalomként éli meg. Szervi okok is okozhatnak puffadást, ezek egy rész emésztőszervi, más része egyéb szervek elváltozásai miatt alakul ki. - Emésztőszervi ok lehet az epekövesség. Az epekövesség vezető tünete a puffadás, étkezést követően 1-2 órával jelentkező teltségérzés., Amikor az apróbb kövek az epeutakba jutnak, kifejezett görcsös hasi fájdalom, későbbi állapotban sárgaság, májfunkciós zavar, súlyosabb esetben epehólyag- epeúti gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás alakul ki. Leggyakoribb oka táplálkozási eredetű, de mind terhességben, mind drasztikus fogyókúrában megváltozik az epehólyag működése, mely mindkét esetben kedvez a kövek kialakulásának. - A tejcukor-intolerancia is felelős lehet a puffadás kialakulásában, mely a laktáz enzim csökkent, mennyiségét jelenti. Oka lehet egyrészt genetikai, előfordulhat olyan populációkban, akik tejterméket nem fogyasztanak, de kialakulhat akár ideiglenesen is egy-egy vírusfertőzés, a vékonybél nyálkahártyájának károsodása miatt, ez a regeneráció után helyreáll. - A lisztérzékenység is okozhat puffadást, jellegzetes tünetei még a nagytömegű, laza széklet, hasmenés, következményes vérszegénység, gyengeség, fáradékonyság, fogyás. Kialakulásában genetikai tényezők játszanak szerepet, a glutén - mely egy növényi fehérje- gliadin nevű komponense ellen termelődnek ellenanyagok a betegek szervezetében. A betegeknek kerülnie kell a búzát, árpát és rozst tartalmazó élelmiszereket. - Számos egyéb gasztroenterológiai és nem emésztőszervi ok állhat még a hátérben, például emésztőszervi és nőgyógyászati daganatok, hormonális elváltozások, hasnyálmirigy-elégtelenség, gyógyszer-mellékhatás, stb. Amennyiben ön is tapasztalja a haspuffadás kellemetlen tüneteit, kezdjen táplálkozási napló vezetésébe, ebből fény, derül a panaszt okozó ételekre, kerülje a gyors étkezéseket, naponta többször egyen keveset, fogyasszon sok pre- és probiotikumot, bőven fogyasszon folyadékot, szénsavmentes ásványvíz formájában, amennyiben meg tudja oldani, kerülje a stresszt, illetve hatékony lehet még puffadás és teltségérzés, emésztési zavar tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszer bevétele, ezek recept nélkül kaphatóak. 45 év alatti életkorban a kivizsgálás előtt diétás szabályok betartásával, a táplálkozási módosítások a legtöbb esetben sikeresek. Tartós, legalább 1 hónapos panaszok a diéta mellett azonban már indokolják a kivizsgálást. 45 év felett a puffadás hátterében gyakrabban áll szervi ok. Ekkor a diéta megkezdése mellett javasolt a rutin fizikális vizsgálat, társuló tünetek mellett a belgyógyászati vizsgálat. Dr. Csuth Ágnes Vital Balance Életmód Központ A puffadás és a teltségérzés kezelése Tekintettel arra, hogy a puffadás és a teltségérzés hátterében számos életmódbeli és táplálkozási hiba, illetve gasztroenterológiai elváltozás állhat, a kezelés minden esetben a kiváltó októl függ. Leggyakrabban irritábilis bél szindrómát, táplálkozási és életmódbeli hibát találunk, ezért elsőként, ha haspuffadásról panaszkodik a beteg, át kell tekinteni a táplálkozási szokásokat. Mindig fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a táplálkozás rostban gazdag legyen, bő folyadék javasolt, mely leginkább szénsavmentes víz legyen, emellett rendszeresen ajánlott fogyasztani probiotikumokat. Az egyszerű szénhidrátokat, a kelt tésztákat, a fehér lisztet, a cukrozott vagy szénsavas üdítőket, a puffasztó vagy székrekedést okozó ételeket kerülni szükséges. Ezek mellett a napi rendszerességgel végzett testmozgás is javasolt. Sok esetben hasznos lehet táplálkozási napló vezetése, ilyenkor könnyen fény, derül a panaszt okozó élelmiszerekre. A stressz és a kapkodó étkezés, a gyakori levegőnyelés is állhat a probléma hátterében, ezért naponta 5-szöri nyugodt, kis étkezés javasolt. Ezen változtatások mellé még javasolt puffadást csökkentő szerek szedése, ezek általában vény nélkül kaphatóak. Amennyiben a panaszt tejcukor érzékenység okozza, akkor a tejcukor bevitelének csökkentése vagy teljes enzimhiány esetén, a kihagyása és a laktáz enzim pótlása jelenti a megoldást. A tejcukrot nagyon sokféle élelmiszer tartalmazza, ezért teljesen kiiktatni az étrendből nehéz feladat, tehát fontos figyelembe venni azt, hogy az illető esetében van valamennyi laktáz aktivitás, és megengedhet magának valamennyi tejcukor-bevitelt vagy teljesen hiányzik az enzim. A tejcukor intolerancia nem egyenlő a tejfehérje allergiával, ha valakinél tejtermék fogyasztása során lép fel hasmenés, puffadás, akkor kivizsgálás szükséges a pontos ok tisztázásához. A lisztérzékenyek a gluténmentes étrend bevezetésével szabadulhatnak meg a kínzó tünetektől. Glutént tartalmaz a búza, az árpa és a rozs, ezeket szükséges kiiktatni az étrendből. Az epekövesség esetén javasolt, hogy a diéta zsír- és fűszerszegény legyen. Dr. Csuth Ágnes Vital Balance Életmód Központ

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát.
A válasz 5 évnél régebben keletkezett, így egyes tanácsok napjainkra túlhaladottá válhattak.
Megválaszolva: 2010. augusztus 12.

Kérdések és válaszok: Haspuffadás

Regota tarto puffadas megoldásai
Régeóta küzdök puffadás problémával. Voltam már ezzel orvosoknál, teszteltek székletet 3-4 különféle dologra, és negatívan jött vissza. Vérvétel sem mutatott...
Extrém bélgázosság szinte mindentől
Tisztelt doktor úr! A panaszom kb két és fél éve a semmiből kezdődő, és egyre romló, rettentő erős bélgázosság (és ezzel járó fájdalom). Póriasan szólva...
Lehet ez gázosodás miatt?
Tisztelt Doktor Úr! A napokban jártam a webbeteges radiológus kollégájánál beleket is áttekintő hasi és kismedencei UH-n. A bélrendszerre vonatkozó...
Merre Tovább?
Üdvözlöm! Az alábbi panaszaim miatt kérném segítségét: 24 éves férfi vagyok, és nagyjából 2 éve vannak tüneteim. Az elején azzal kezdőtött, hogy volt egy...
Bélgyulladás
Üdvözlöm Doktor Úr. Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy nekem 10 éve PCO-m van és most kezdtem el diétázni, hogy fogyjak egy kicsit. Az elején minden...
Vater papilla
Tisztelt Főorvos Úr! Tisztelt Doktor Úr! Hasi panaszok miatt 2016-ban ERCP vizsgálat során Vater papilla meszesedést állapítottak meg, ezért elővágást...