Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek - 3. oldal

Szívpanaszok a fogyókúra miatt?

Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus, Szarka Dorottya, dietetikus - 2024.08.24. 15:03
Egy rosszul kivitelezett fogyókúra, egy koplalásra vagy bizonyos tápanyagok, élelmiszertípusok teljes megvonására épített diéta számos kellemetlen tünettel, negatív következménnyel járhat. Dr. Vaskó Péter, a...

Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbetegség?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.08.23. 12:56
Gesztációs diabétesz
A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal...

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.20. 09:40
Kenyér
Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

Mik azok a biogén aminok?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.18. 05:03
Hisztamin
A biogén aminok olyan biológiailag aktív, szerves vegyületek, amelyek természetes formájukban számos élelmiszerben megtalálhatóak, és elfogyasztva az emberi szervezetre sokféle hatással vannak. Legismertebb biogén amin...

Rizs, tészta vagy krumpli - Melyik köretet válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.17. 14:20
Az egészségtudatos vagy reform életmód hívei szerint nem feltétlenül illik bele a három legkedveltebb köret - a rizs, a tészta vagy a burgonya - a mindennapi táplálkozásba, legalábbis hagyományos módon elkészítve....

Nemcsak a dehidratáció okozhat komoly gondokat, hanem a túlivás is

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.08.16. 10:04
Kiszáradás
Szervezetünknek vízre van szüksége ahhoz, hogy problémamentesen működhessen (ez átlagosan kb. napi 2-2,5 liter, nyári melegben és sportolóknál több). A sportolók a hőmérséklettől és a sport intenzitásától függően...

A dehidratáció és a túlivás is rontja a sportteljesítményt

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.08.15. 14:11
Kiszáradás
Régóta ismert tény, hogy sokat ártunk szervezetünknek, ha nem fogyasztunk rendszeresen, elegendő mennyiségű folyadékot. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az is ártalmas lehet, ha egyszerre túl sok folyadékot...

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ártanak a gyerekek szívének?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.08.11. 05:03
A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót az egészségünknek, egy friss kutatás azonban most azt is kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása...

Gyümölcsmagok: mikor káros, mikor hasznos?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.09. 13:20
Az egyes gyümölcsök magjai is tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, ezért fontoljuk meg, hogy kidobjuk vagy megegyük a dinnye vagy az alma magvait. Problémát okozhatnak azonban bizonyos gyümölcsök, például...

Tények és tévhitek az anyagcseréről

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2024.08.04. 08:28
Elhízás
Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek-e, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

Lecitin - Mit érdemes róla tudni?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.03. 05:03
Egészséges táplálkozás
Az egyik legszélesebb körben használt természetes adalékanyag a lecitin, amely számtalan élelmiszerünkben megtalálható emulgeálószerként vagy tartósítószerként. Az emberi szervezet nélkülözhetetlen vegyülete, minden élő...

Flavonoidok szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
Flavonoid
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok felelős a virágok...

Grillezés egészségesen

DRportal - 2024.07.24. 18:00
A grillen sült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt az ételválasztásban és az elkészítés során.

Dehidratáló ételek - Ezeket kerüljük a hőségben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 18:03
Folyadékpótlás
Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a testünk a fokozott izzadással, kilégzéssel nagyobb mennyiségű vizet veszít el....

Mik azok a fitonutriensek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 12:03
Egészséges táplálkozás
Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással vannak.

Veszélyes az időskori dehidratáció

Comlab/MDOSZ - 2024.07.16. 09:20
A 85-99 éves kor közötti idősek hatszor nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba dehidratáció miatt, mint a 65-69 év közöttiek. Az időskori kiszáradás gyakran súlyos, esetenként életveszélyes lehet.

Szívbarát táplálkozás - Hogyan étkezzünk szívünknek kedvezően?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.06. 05:03
Szív- és érrendszer
A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik legkiemelkedőbb, amellyel befolyásolható a betegség kialakulása, előrehaladása. Helyesen...

FODMAP diéta - Kinek lehet hasznos, és kinek nem ajánlott?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.25. 12:18
Irritábilis bél szindróma
A 2000-es évek elején ausztrál orvos kutatók kifejlesztettek egy olyan étrendet, amely a vizsgálatok alapján hatékonyan és bizonyítottan képes csökkenteni egyes emésztőrendszeri megbetegedések kellemetlen tüneteit.

Növényi csírák az étrendünkben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.23. 05:03
Növényi csíra
Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.

Plazmaferezisre járok - Mire figyeljek a táplálkozásban?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.17. 04:35
Plazmaferezis
A plazmaadás rövid távon mindenképpen megterheli a szervezetet, ezért a folyadékpótláson kívül nem árt a tudatos és megfelelő étkezésre is kiemelt figyelmet fordítani. Mit együnk, mit igyunk, miként tartsuk be az...

Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi évtizedekben kezdtek egyre...

Érdemes-e zölden enni banánt?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.06.16. 05:03
A banánt bizonyára legtöbben sárgán ismerjük és fogyasztjuk. Zöld, még nem teljesen érett formában viszont sokkal egészségesebb, derül ki egy 2022-es kutatásból.

Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2024.06.15. 14:32
Gyümölcs
Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és...