Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek - 3. oldal

Növényi csírák az étrendünkben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.23. 05:03
Növényi csíra
Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.

Plazmaferezisre járok - Mire figyeljek a táplálkozásban?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.17. 04:35
Plazmaferezis
A plazmaadás rövid távon mindenképpen megterheli a szervezetet, ezért a folyadékpótláson kívül nem árt a tudatos és megfelelő étkezésre is kiemelt figyelmet fordítani. Mit együnk, mit igyunk, miként tartsuk be az...

Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi évtizedekben kezdtek egyre...

Érdemes-e zölden enni banánt?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.06.16. 05:03
A banánt bizonyára legtöbben sárgán ismerjük és fogyasztjuk. Zöld, még nem teljesen érett formában viszont sokkal egészségesebb, derül ki egy 2022-es kutatásból.

Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2024.06.15. 14:32
Gyümölcs
Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és...

A kovaföld mint étrend-kiegészítő

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.13. 04:03
Az étrend-kiegészítők széles tárházában találkozhatunk kovaföldtartalmú készítményekkel is, amelyeket bizonyos, az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásokkal igyekeznek eladhatóvá tenni. Vajon megállják a helyüket az...

Fogaink egészsége és a vitaminok

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.12. 12:55
Ahhoz, hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így maradnak erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket.

Mit lehet tenni a jojó effektus miatt bekövetkező izomvesztéssel?

Endokrinközpont - Dr. Mutnéfalvy Zoltán, endokrinológus - 2024.06.07. 10:43
Sarcopenia az orvosi neve a jelentős izomtömegvesztésnek, amely az elhízáshoz kapcsolódóan jelentős, ám ritkán diagnosztizált problémát jelent főként az idősebbeknél, de gyakorlatilag bárkinél. Ez az állapot leginkább...

Diéta epeműtét után

Vanderlich Egészségcentrum, WEBBeteg - Henn Dóra, dietetikus - 2024.05.21. 13:30
Epekő műtét
Az epehólyag-eltávolító műtétet követően eleinte szigorú, majd 5 hét alatt fokozatosan bővíthető diéta szükséges, amíg emésztőrendszerünk alkalmazkodik az epehólyag hiányához. A 6. héttől vissza lehet térni a normál...

Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág létezik mind színében, mind...

A növényi alapú táplálkozás típusai és átállás növényi étrendre

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.05.19. 15:03
Vegán
A növényi alapú étrend térhódítása figyelhető meg az utóbbi időben, egyre gyakrabban találkozni vegán feliratokkal az étlapokon, a termékek címkéjén a boltokban. A növényi ételek piaca az utóbbi években emelkedést...

Eper - 9 ok, amiért érdemes fogyasztani

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.05.19. 05:03
Eper
Az eper szezonja májustól júliusig tart. Ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem táp- és biológiai értéke is magas. Mit érdemes tudnunk az eperről? Milyen tápanyagokat tartalmaz? Milyen előnyökkel jár egészségünk...

Asztma diéta

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.05.16. 10:45
Asztma
Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztása javíthatja, míg másoké ronthatja is az asztmát.

A pajzsmirigy-alulműködés megnehezíti a diétázók dolgát

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.05.15. 19:05
Ha az áhított fogyás a rendszeres sport és az egészséges táplálkozás mellett sem következik be, annak több oka is lehet, ezek közül az egyik leggyakoribb a pajzsmirigy alulműködése.

Divatos diéták górcső alatt

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.05.14. 15:02
Diéta
Csodát ígérnek, de vajon valóban eredményesek? Ajánlhatók vagy sem? Cikkünkben divatos diétákatat elemeztünk Szőke Andrea dietetikussal.

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.13. 06:00
A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve...

U-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.05. 19:03
Az U-vitamin (metil-metionin) valójában nem vitamin, hanem egy aminosavszármazék, a metionin aktivált formája, de a régi neve máig fennmaradt. Vízoldékony vegyület, amelyet a szervezetünk nem képes eltárolni. A neve az...

Miért olyan káros a kamaszokra az energiaital?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.04.23. 15:04
Energiaital
Éjszakába nyúló közösségimédia-használat, túl sok bulizás, dohányzás, alkoholfogyasztás. Ezek az egészségre nem éppen veszélytelen szokások sokkal gyakoribbak az energiaitalokat fogyasztó serdülők között, mondhatni ok...

Hogyan csökkenthető étkezéssel a trigliceridszint?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.18. 12:35
Triglicerid
A táplálékokban és a szervezetünkben jelen lévő zsírok egyik fő alkotóeleme a triglicerid, ami egy glicerinből és zsírsavakból álló vegyület. A testünk zsírraktáraiban és a vérben egyaránt megtalálható, mint...

B12-vitaminnal a memóriazavarok ellen

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.04.17. 13:21
Az emlékezőképesség romlása összefüggésben lehet a szervezetben lévő B12-vitamin alacsony szintjével vagy hiányával.

A D-vitamin-hiány veszélyei

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2024.04.07. 15:03
Tudta, hogy Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin-hiányossá válik? Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző...

Testzsírszázalék - Mi a jelentősége? Hogyan mérhető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.07. 05:03
Testzsírszázalék
Testünk zsírszövete elengedhetetlenül fontos szervezetünk egészséges működése szempontjából. Az sem jó, ha túl kevés a mennyisége, és az sem, ha túl sok. Az egészségünk megőrzése és a betegségek kialakulási kockázatának...